ועדה רפואית לפטור ממס הכנסה

ועדה רפואית לפטור ממס הכנסה
תוכן עניינים

ועדה רפואית לפטור ממס הכנסה היא אחת הוועדות החשובות ביותר עבור אנשים נכים וחולים. מדובר בוועדה שיש לה משמעות והשפעה רבה על כל מי שפונה אליה, לא רק בהיבט של פטור ממס הכנסה אלא גם בהיבטים אחרים. חשוב לדעת מה זו הוועדה, כיצד היא עובדת ואיך ניתן לגשת אליה בצורה נכונה. 

ועדה רפואית לפטור ממס הכנסה מטרתה לקבוע האם אדם נכה או חולה שפנה אליה, יכול לקבל פטור ממס הכנסה, באופן זמני או קבוע, בהתאם למצבו הבריאותי, זאת בהתאם להחלטת המוסד לביטוח לאומי לגבי אחוזי נכות שנקבעו לו, בין נכות, מחלה, מום, מגבלה או מכל סיבה בריאותית אחרת. לוועדה זו יש משמעויות רבות ולכן נהוג להשקיע הרבה מאוד זמן בהכנה לקראתה ויש להתייחס אליה ברצינות רבה, על מנת שהבקשה המופנית אליה תתקבל.

 

למה פונים אל ועדה רפואית לפטור ממס הכנסה?

לפני שנסביר איך הוועדה עובדת וכיצד ניגשים אליה, צריך להבין למה בכלל פונים אליה, מתי ובאילו תנאים.

וועדה רפואית לפטור ממס הכנסה נועדה לקבוע האם אדם נכה או חולה יכול לקבל פטור ממס הכנסה בהתאם לתנאי החוק. מדינת ישראל קבעה דרך שורה של חוקים, שאנשים המתמודדים עם מחלות, נכויות, מוגבלויות, פציעות ודברים אחרים, יכולים ליהנות מפטור ממס הכנסה, בתנאי שהם עומדים בדרישות החוק. הפטור ניתן עבור מי שיש לו 90% אחוזי נכות משוקללים (ביניהם נכות יחידה של 40%) או 100% נכות אחת. זה תקף גם למקרים של מחלות כרוניות, דוגמא, סרטן, לב, ריאות, כליות, מוח ועוד.

חשוב לציין שתי נקודות בהקשר לוועדה לפטור ממס הכנסה:

נקודה ראשונה, לא כל אחד צריך לעבור דרך הוועדה. מי שיש זכאות לפטור בגלל שהוא נושא תעודת עיוור או תעודת נכה אחרת, לא צריך לגשת אליה אלא יכול להגיש ישירות את הבקשה לפטור.

נקודה שנייה, על פי החוק, גם מי שיש לו נכות זמנית יכול לקבל פטור ממס הכנסה. מדובר על נכות מוגדרת למשך תקופה של יותר מ-185 יום (חצי שנה). אם הרופאים קבעו נכות זמנית של פחות מתקופה זו, אזי שאי אפשר לפנות אל הוועדה ולא ניתן לקבל פטור ממס הכנסה.

הפנייה לוועדה נועדה לקבוע ולאשר שהאדם אשר פנה וקיבל את אישורה, יכול לקבל פטור ממס הכנסה. פטור זה ניתן על משכורת (שכיר או עצמאי), הכנסות מנכסים, הכנסות מהשקעות, פיצויים וביטוחים. הפטור ניתן על פי תקרות שונות, כלומר זה לא בהכרח ללא הגבלה בכל סכום, אלא ישנן תקרות המגבילות את האפשרויות לקבלת פטור. הפטור הוא מיידי וכן הוא יכול להתבצע באופן רטרואקטיבי לתקופה של 6 שנים לאחור.

למה פונים אל ועדה רפואית לפטור ממס הכנסה?

איך פונים לוועדה?

בשביל לפנות אל וועדה רפואית לקבלת פטור ממס הכנסה, יש לשלם אגרה בסך 679 (נכון לקיץ 2024) באתר של המוסד לביטוח לאומי, ויש להציג את כל המסמכים הרלוונטיים, אודות מצבו הרפואי של מגיש הבקשה ואודות ההכנסות שלו. הוועדה תדון בכל החומר הנדרש בשביל לקבוע אם הוא זכאי לקבל את הפטור.

אל הוועדה ניתן להגיע לבד, אך ניתן ומומלץ להגיע ביחד עם גורמי מקצוע כמו עורך דין, מתורגמנים, וכן עם צוות של אנשים המתנסים בתחום של זכויות רפואיות והחזרים כספיים למבוטחים. צוות זה ידע לעזור לחולה להציג את הטיעונים שלו בפני הוועדה ולהסביר מדוע הוא זכאי לקבל את הפטור.

לפני שמגישים בקשה לעמוד בפני הוועדה ומשלמים אגרה, מומלץ מאוד לברר עם אנשי מקצוע האם בכלל יש צורך לעמוד בפני הוועדה. כמו שציינו, לא בכל מקרה צריך לעמוד בפני וועדה רפואית לפטור ממס הכנסה. ישנם מקרים בהם, בגלל שיש תעודה או בגלל מצב בריאותי (נכות רפואית בגובה 100% או 90% בחישוב מיוחד), אפשר שלא לעמוד בפני הוועדה, ולהגיש ישירות את הבקשה עבור פטור ממס הכנסה. בגלל המצב של מגישי הבקשה, סביר להניח שהם יקבלו אותה, אפילו אם הם לא עברו דרך ועדה רפואית מיוחדת שתבחן את מצבם.

 

מי יכול לגשת לוועדה רפואית?

ישנן קבוצות שונות של אנשים שיכולים לעמוד בפני וועדה רפואית לקבלת פטור ממס הכנסה:

  • כל מי שמעוניין לקבל פטור על בסיס ההכנסות שלו אך עדיין לא נקבעו אחוזי נכות או נקבעו לו בעבר אחוזי נכות שאינם מזכים פטור ממס הכנסה.
  • מי שבעבר פנה אל הוועדה והיא לא נענתה לבקשתו לקבל פטור. הרי, אם מצבו הרפואי החמיר מאז, הוא יכול להגיש בקשה לעמוד בפני הוועדה שוב.
  • מי שיש לו נכות רפואית אך איננו רוצה לקבל קצבת נכות, יכול לעמוד מול הוועדה.
  • הורים שיש להם ילדים נכים ומקבלים גמלת נכה ומעוניינים לקבל גם פטור ממס על משיכת כספים מקופת גמל.

החל משנת 2019, הורים לילדים יכולים ליהנות משורה של פטורים ממס הכנסה בהיבטים שונים הקשורים לילד וכן הקשורים אליהם באופן ישיר. לדוגמא:

  • פטור ממס במשיכת כספים מקופות גמל.
  • פרטור ממס הכנסה גם במקרים בהם לא מדובר בעבודה.
  • הנחה במס רכישה לדירה.

במקרים כאלה יבחן מצבו של הילד ויקבע האם ההורים זכאים להטבות. אין צורך להעמיד את הילד בפני ועדה רפואית נוספת, הוועדה תשתמש בנתונים הקיימים בשביל לבחון האם ההורים זכאים לפטור ממס הכנסה עבורו.

 

איך מגישים בקשה לוועדה

לפני שנסביר כיצד מגישים בקשה לוועדה, חשוב לציין, בטרם עושים זאת, יש לעשות את כל החומר והנתונים הרלוונטיים בשביל שיהיה ניתן לבצע זאת בצורה נכונה. לאחר מכן, יש להגיש בקשה מקוונת או ידנית. יש לקחת בחשבון, אם הבקשה מוגשת באופן מקוון הטיפול יתבצע מהר יותר מאשר אם היא הבקשה תישלח בדואר. יש להגיש את כל המסמכים כולל טופס 169 (בקשה לוועדה רפואית). אפשר גם לפנות אל משרד מס הכנסה באופן פיזי להגיש את כל המסמכים, אך יש לעשות זאת אחרי שקובעים תור מראש.

אחרי שמגישים את הבקשה, היא מועברת אל וועדה רפואית, שם יקבע שיעור הנכות של מגיש הבקשה, ואז תישלח אליו תשובה. במקביל, רשות המסים תעדכן את ההחלטה במערכות. אם יתקבל הפטור, מגיש הבקשה יקבל הודעה על כך מראש.

במידה והוועדה קבעה החלטה שאיננה מוצאת חן בעיני מגיש הבקשה, הוא יכול לערער עליה. אפשר לעשות זאת תוך 45 יום. הגשת ערעור עולה 979 שקל. יש לשלם את האגרה על הערעור באתר ביטוח לאומי, בדואר או דרך שובר בבנק.

 

למה חשוב לעשות את זה עם אנשי מקצוע?

ישנן דרכים שונות כיצד להגיש בקשה לוועדה רפואית עבור פטור ממס הכנסה. אחת הדרכים הפופולאריות והנכונות היא להיעזר באנשי מקצוע המתמחים בכך.

לדוגמא, הצוות של "בשביל הזכויות" מתמחה בכל מה שקשור לזכויות חולים, החזרים כספיים וכמובן גם כל מה שקשור להגשת בקשות למוסד לביטוח לאומי ולרשויות המס. הצוות מתמחה בנושא ויודע כיצד לטפל בלקוח הפונה אליו, בשביל שיוכל לקבל פטור ממס והחזר כספי אודות תשלומי מס ישנים, במידה וקיימים כאלה וכן במידה וזה אפשרי.

ההמלצה היא להיעזר באנשי מקצוע, בין היתר בגלל העובדה שמדובר בצוות שיש לו ניסיון רב, הוא יודע למי לגשת וכיצד, וכמובן שהוא מייצג אך ורק את האינטרס של הלקוח שלו. פנייה לגורם כמו "בשביל הזכויות" יכול לחסוך טרחה מיותרת, כסף, וזמן. זה יכול לפנות למגיש הבקשה זמן לטפל בעצמו ובמצבו הרפואי.

 

מה חשוב לעשות לפני שמגישים בקשה

מלבד העובדה שצריך להיעזר באנשי מקצוע כמו "בשביל הזכויות", חשוב מאוד לאסוף את כל המסמכים הרלוונטיים בצורה מסודרת, לוודא שהם מעודכנים ומתאימים במטרה שיהיה אפשר לבצע את התהליך כמה שיותר מהר ובצורה נכונה. לכן חשוב גם לדעת מה הוועדה רוצה לראות ומה היא אמורה לקבל, ומנגד, לאסוף את כל המסמכים מראש על מנת שיהיה ניתן להגיש אותן בצורה מסודרת.

צריך לקחת בחשבון שהתהליך הזה יכול לקחת זמן, וכן יכול מאוד להיות שהתשובה תהיה שלילית. לכן, צריך להיות ערוכים למצב בו יהיה צורך לערער על ההחלטה הראשונ ואז התהליך עלול להתארך.

 

סיכום

וועדה רפואית לפטור ממס הכנסה היא חשובה מאוד עבור אנשים, נכים וחולים, המתמודדים עם סיטואציות לא פשוטות במצב כלכלי מורכב. לכן, ההמלצה היא לא לוותר, לגשת אל הוועדה עם צוות נכון של אנשים שידע להציג את האינטרסים שלנו בצורה נכונה, אמינה ורצינית. כך יהיה אפשר לקבל את מה שרוצים וליהנות מפטור ממס הכנסה.

מה חשוב לעשות לפני שמגישים בקשה

שתפו עם חברים
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
פרטי המחבר
בשביל הזכויות לוגו
מאמר זה נכתב ע"י צוות 'בשביל הזכויות'

חברת "בשביל הזכויות" הוקמה על בסיס הרצון הבלתי מתפשר שלנו לסייע לכל מי שסובל מבעיה רפואית. וכדי לאפשר לכם לקבל בדיוק את מה שמגיע לכם בצדק ובזכות מרשויות המס והביטוח הלאומי.

בשביל הזכויות - פטור ממס הכנסה
חושבים שמגיע לכם פטור ממס הכנסה בעקבות זכות רפואית?
יכול להיות מאוד שאתם צודקים, אנחנו כאן 'בשביל הזכויות' שלכם. אנו מזמינים אתכם לבדוק את זכאותכם ללא עלות וללא התחייבות.
מאמרים נוספים
טופס 1516

טופס 1516 הוא לא עוד טופס של מס הכנסה. מדובר באחד הטפסים החשובים והמשמעותיים ביותר, עבור הפרט ועבור החברה. טופס זה מהווה אישור של מס

קרא עוד »
פטור ממס הכנסה
פטור ממס הכנסה

פטור ממס הכנסה היא הטבה שהמדינה מעניקה לאנשים המתמודדים עם נכויות, מוגבלויות ומחלות מסוימות, מתוך כוונה לעזור ולהקל עליהם מבחינה כלכלית. הטבה זו ניתנת לאנשים

קרא עוד »
פטור ממס הכנסה לחולי סרטן
פטור ממס הכנסה לחולי סרטן

פטור ממס הכנסה לחולי סרטן זו הטבה שניתנת על ידי המדינה לאנשים המתמודדים עם המחלה ונאלצים לעבור טיפולים לאורך תקופה. מדובר על חולי סרטן מסוגים

קרא עוד »
פטור ממס הכנסה עקב מחלה
פטור ממס הכנסה עקב מחלה

פטור ממס הכנסה עקב מחלה ניתן לאנשים המתמודדים עם מחלות קשות, כרוניות, המשפיעות על התפקוד היומיומי ובכלל משפיעות על חייהם בטווח הקצר והארוך. פטור זה

קרא עוד »
פטור ממס הכנסה
לבדיקת זכאות ללא התחייבות
השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם.