סוכרת סוג 1 וסוג 2
כאשר אנו שומעים את המושג סכרת, לעיתים נוצר בלבול בין סכרת מספר 1 הנקראת גם סכרת נעורים ובין סכרת מספר 2. בעוד שסכרת נעורים מתפרצת בפתאומיות כמחלה תורשתית, סכרת מספר 2 יכולה להמנע על ידי אימוץ אורח חיים בריא, תזונה נכונה ופעילות ספורטיבית. במאמר זה נסביר את ההבדלים בין שתי המחלות, את דרכי הטיפול בהן והאם חולי סכרת יכולים לקבל פטור ממס הכנסה.
סכרת
סכרת הינה שם כולל למחלה שבעטייה הגוף אינו מייצר לעצמו די אינסולין כדי לווסת את רמות הסוכר בדם. במקרה כזה האדם יסבול מחוסר או מעודף של סוכר עד לרמה שעלולה לסכן את חייו. הטיפול היחיד לסכרת הינו מתן אינסולין ושמירה על אורח חיים בריא, תזונה מאוזנת ופעילות ספורטיבית. אנשים רבים החיים עם הסכרת לומדים כיצד לאזן אותה ובכך לחיות חיים מלאים מבלי לוותר על דבר, מקימים משפחות, יוצאים לטיולים בחו"ל, לומדים ועובדים ואינם נותנים למחלה לעצור אותם.
סכרת סוג 1
סכרת סוג אחד נגרמת ככל הנראה מבעיה תורשתית ויכולה להתפרץ הן אצל תינוקות וילדים והן אצל בוגרים בריאים לחלוטין עד גיל 30. המחלה מתפרצת בדרך כלל כשגוף עדיין מייצר חלק מן האינסולין, אך למרבה הצער ככל שהזמן חולף רמות האינסולין הטבעי הולכות ופוחתות עקב הרס תאי הלבלב עד שהגוף תלוי לחלוטין באינסולין חיצוני.
סכרת סוג 2
סכרת סוג שתיים נגרמת לרוב כתוצאה מהשמנת יתר בשילוב עם אורח חיים חסר פעילות גופנית, עם מתח וסטרס גבוהים, אכילת מזונות עתירי שומן, מלח וסוכר ומעט מדי שעות שינה. תאי הגוף מפתחים תסמונת הנקראת 'עמידות לאינסולין' ולכן הגוף מתאמץ לייצר עוד ועוד ממנו כדי 'לכפות' על התאים לציית לו, דבר הגורם לתשישות של הלבלב ולירידה בתפוקתו. במצב זה לעיתים קרובות נאלצים להסתמך על אינסולין חיצוני לאזן את רמות הסוכר בגוף, אם כי בהחלט ניתן לשמור על סכרת מאוזנת על ידי אימוץ אורח חיים בריא, פעילות גופנית סדירה והמנעות ממאכלים שאינם בריאים.
סוגים נוספים של סכרת
בנוסף לסכרת 1 ו- 2 ישנה גם סכרת מונוגנטית הפוגעת קשות בתפקודו של הלבלב עקב בעיות גנטיות, וגם את סכרת ההריון התוקפת נשים בעת ההריון אך נעלמת לאחר הלידה. ברוב המקרים הנשים מחלימות לחלוטין מסכרת ההריון ללא נזקים מיוחדים לאחר שההריון מסתיים בלידה בריאה, אך לעיתים הסכרת ההריונית עלולה לגרום לעוברים גדולים ולסיבוכי הריון שונים, לכן חשוב לאזן את הסכרת ההריונית טרם הלידה.
חולי סכרת ופטור ממס הכנסה
מחלת הסכרת גורמת לסיבוכים ובעיות רפואיות כגון פגיעה בעיניים, בכליות, בכפות הרגליים ובכלי הדם. במידה והאדם מצליח להוכיח כי הסכרת גרמה לו לנכות של 100% לאחר פגיעה באיברים אלו, הוא יקבל פטור ממס ההכנסה.