סיבוכי סוכרת – כל המידע החיוני לחולי סוכרת
סיבוכים של מחלות כרוניות הם אחד הדברים החשובים ביותר שיש לשים אליהם לב בעת טיפול במחלה כרונית מכל סוג שהוא. סיבוכים של מחלה הם הנזקים שנגרמים לחולה בעקבות מנגנונים משניים של המחלה ולא בשל המנגנון הראשי שלה. בכתבה שלפנינו נדון בסיבוכים שונים של מחלת הסוכרת.
סוכרת מסוגים שונים שכיחה בישראל ובעולם
המונח סוכרת כולל בתוכו מספר מחלות שקשורות לכמות גבוהה של סוכר בדם. סוכרת היא מחלה מוכרת וכרונית שנפוצה בכל העולם, כאשר מספר החולים ומקרי המוות עקב המחלה כתוצאה מסיבוכיה, עולים בכל שנה. בישראל מצב הסוכרת הוא חמור במיוחד.
מנגנוני המחלה השונים של חולי סוכרת
קיימים שני מנגנונים עיקריים של מחלת סוכרת בחולים השונים. יש עוד מספר מחלות סוכר שבהן מנגנון המחלה הוא שונה, אבל מכיוון שהן בעלות שכיחות נמוכה, לא נעסוק בהן. המנגנון הראשון מתרחש בסוכרת מסוג 1 – בסוכרת זאת מופסק ייצור האינסולין בלבלב, ובהתאם לכך יש להחליף אותו בצורה מלאכותית.
במקרה של סוכרת מסוג 2, ישנם מספר מנגנונים שונים למחלה, אבל כולם גורמים לעלייה בכמות הסוכר בדם ובמקרים מסוימים גם לעלייה ברמת האינסולין בדם, וזאת בגלל כושר ספיגה נמוך של התאים השונים.
הסיבוכים שנגרמים ממחלת הסוכרת
מחלת הסוכרת גורמת לנזקים שונים במערכות גוף שונות כמו עיניים, כליות, עור, רגליים, מערכת העצבים ועוד. חולי סוכרת עלולים לסבול משלל סיבוכים של המחלה.
הסיבוכים המוכרים ביותר הם פצעים בעור, ירידה משמעותית בראייה עד כדי עיוורון במקרים חמורים, נמקים בגפיים (בעיקר ברגליים) שעלולים לחייב כריתה, נזק לתפקוד הכליות וגם נזקים למערכת העצבית שעלולים לגרום לנזקי משנה נוספים.
במקרים של סוכרת 2 שמתרחשת בהריון, עלול להיגרם גם נזק לעובר כתוצאה מרמת הסוכר הגבוהה אשר בדם האם.
בכדי לטפל בסיבוכים השונים של מחלות אלה, יש ברשות הרפואה מגוון כלים כמו טיפול תרופתי, הנחיות לשינוי תזונה ואורח חיים, ובמידת הצורך גם התערבויות כירורגיות.
פגיעה ברמת חיים של חולי הסוכרת
סיבוכים של סוכרת עלולים לפגוע משמעותית באיכות חייו של החולה ואף להוות סכנת חיים. במקרים בהם הפגיעה ברמת החיים ובתפקוד של החולה גבוהה ביותר, ומונעת ממנו לעבוד ולהתפרנס, אפשר לקבל תמיכה ממשלתית כמו למשל קצבת נכות, פטור ממס הכנסה ועוד.
זכויות רפואיות של חולי סוכרת
בכדי לקבל את ההטבות השונות שחלק מחולי הסוכרת זכאים להן, יש לפנות אל המוסד לביטוח לאומי על מנת קבל הכרה במחלה, בפגיעות ובנכויות אשר נגרמו בגינה.
הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי בפניה יעמוד החולה, היא זו שתבחן את מצבו, ובהתאם לכך תגיע להחלטה על אחוזי נכות שיכולים להעניק זכויות שונות לחולה.
חולים שהוועדה הרפואית קבעה להם אחוזי נכות בשיעור של 90% ומעלה יכולים לקבל קצבת נכות ומגוון הטבות והקלות כגון פטור ממס הכנסה בשיעור של עד כ-600 אלף שקל בשנה, תו נכה לרכב, הנחות או פטור מארנונה ושאר תשלומים ועוד.