סימנים לסוכרת אצל מבוגרים – איך תדעו האם חליתם בסוכרת סוג 2 (סוכרת אצל מבוגרים)
סוכרת היא אחת המחלות השכיחות ביותר במאה ה-21 עם כ-400 מיליון חולים ברחבי העולם, חצי מיליון מתוכם, מתגוררים בישראל. נוסף לחולים פעילים, ישנם מאות אלפים שנמצאים במצב טרום סוכרתי ועוד רבים אחרים שנמנים בין קבוצות הסיכון השונות לחלות במחלה. איך תדעו אם גם אתם כאלה? ריכזנו לפניכם את כל מה שחשוב לדעת.
1 מ-4 – סוכרת אצל מבוגרים
90% מכלל החולים בסוכרת, חולים בסוכרת מסוג 2 המאפיינת בעיקר מבוגרים ומי שמקיימים שגרת חיים יושבנית, פעילות גופנית מעטה ואינם מקפידים על תפריט מאוזן המורכב ממעט פחמימות יחסית, חלבונים עשירים ושומנים טובים.
סוכרת זה מתבטאת בעיקר ברמות סוכר גבוהות בדם, המופיעות סביב העשור החמישי לחיים, אך ישנם סימנים נוספים שכדאי להכיר ולהתייחס אליכם כאל סימני אזהרה. בנוסף, חשוב לקחת בחשבון שעם השנים גיל החולים במחלה יורד וכיום יש לא מעט צעירים ואף ילדים שלוקים בסוכרת מסוג זה.
מצו את זכויותיכם
ישראל תומכת בחולי הסוכרת ומעמידה לרשותם גופים שתכליתם להקל על אורח חיים ואף לספק פתרונות שונים והטבות. בין הגופים הגדולים נמצאת האגודה הישראלית לסוכרת, קופות החולים והביטוח הלאומי. אז אם אתם רוצים לבדוק מהם הטיפולים העומדים לרשותכם, האם אתם זכאים להטבות בדמות פטור ממס הכנסה ועוד – כדאי לפנות לגופים אלה ולהישאר מעודכנים.
סוכרת אצל מבוגרים – הסימנים שחובה להכיר
כפי שאמרנו, סוכרת קיימת בכל שכבות האוכלוסייה אך נפוצה בעיקר אצל מבוגרים כך ש-1 מכל 4 מבוגרים מעל גיל 65 סובל ממנה והסימפטומים לעיתים מבלבלים, מה שעשוי להקשות על איבחון המחלה. אז לאיזה סימנים צריך לשים לב?
- שינוי במשקל – עליה או ירידה
- איבוד מסת שריר
- שינוי במטבוליזם, דוגמת עצירות
- תחושת צמא מוגבר
- עייפות כרונית, חולשה ותשישות
- בלבול, שינויי מצב-רוח ואף דמנציה
- דיכאון ואפאטיות
- השתנה מרובה
- יתר לחץ דם
- הפרעה בראייה
- כולסטרול גבוה
- מחלות לב
- נפילות חוזרות
אם שמתם לב שאתם סובלים מאחד או יותר מהסימפטומים הללו, כדאי שתיגשו לרופא שיפנה אתכם לבדיקות מתאימות. במידת הצורך, יתאימו לכם טיפול תרופתי לצד דיאטה מיטיבה לאיזון רמות הסוכר בדם ובהמשך – הקלה על הסימפטומים השונים ושיפור ניכר באיכות החיים.
טיפול מציל חיים
חשיבות הטיפול במחלה, גם אם הסימפטומים קלים בלבד, יכול להציל את חייכם ולמנוע סיבוכים רבים, פגיעה מערכתית ואף מוות. בין הסיבוכים השונים ישנם קצרי טווח, בעיקר כאלה הקשורים ברמות סוכר גבוהות באופן זמני, וארוכי טווח שיכולים להתבטא בפגיעה בכליות, בעצבים, בראייה ועוד, לעיתים לצמיתות.
לסיכום,
זיכרו כי 1 מתוך 4 מבוגרים יחלה בסוכרת ויש סיכוי סביר כי גם אתם נמצאים בקבוצת סיכון. שימו לב לסימפטומים מדאיגים, הקפידו על בדיקות שגרתיות והיעזרו בגופים השונים למיצוי זכויותיכם – קצבאות שונות, פטור ממס הכנסה, סיוע בדיור ועוד.