סרטן הדם -זכויות של חולי סרטן
סרטן הדם הוא שם כללי שניתן לסוגים שונים של סרטן, הכוללים לוקמיות, לימפומות ומיאלומה. נסקור בהרחבה את סוגי סרטני הדם, האבחנה והטיפול בהם.
היכרות כללית עם סרטן הדם
בתור התחלה, חשוב להבין כי סרטן הדם הוא מונח כללי, שניתן לקבוצה גדולה מאוד של מחלות שפוגעות במערכת הדם או בתאים שבתוכה, שמקורם במח העצם או במערכת הלימפה. מח העצם וקשרי הלימפה מייצרים תאים למערכת הדם, בתהליך שבמצב בריא כולל גם מוות תאי של תאים שסיימו את תפקידם, והתחדשות בתאים צעירים ובריאים.
כאשר התהליך הזה נפגע בשל מחלה סרטנית, תאים לא עוברים תהליך של מוות תאי וממשיכים להשתכפל ולהתרבות, במקרים רבים בתאים לא תפקודיים שתופסים מקום ופוגעים בתפקוד התקין של מערכת הדם. זה למעשה המצב שמכונה סרטן הדם, אם כי בהתאם למערכת הספציפית שנפגעת המחלות עצמן יכולות להיות שונות מאוד זו מזו.
חולי סרטן הדם זכאים לזכויות סוציאליות רבות – קצבאות, תו נכות או פטור ממס הכנסה – וחשוב גם להבין את התחום הזה בהתמודדות עם המחלה.
סוגי סרטני דם
סרטן הדם מחולק, באופן כללי, לשלושה סוגים כלליים שכל אחד מהם מחולק בפני עצמו לתתי-סוגים רבים. הסוגים הללו הם לוקמיות, לימפומות ומיאלומות.
לוקמיה
לוקמיה היא המחלה הקלאסית שמכונה סרטן הדם, משום שהיא פוגעת בתאים של מערכת הדם עצמה, שמיוצרים במח העצם. לוקמיה יכולה להיות כרונית או חריפה, ובהתאם לכך ישנה תת חלוקה נפוצה שחשוב להכיר:
- לוקמיה לימפוציטית חריפה (ALL): מחלה שפוגעת בתאי מערכת החיסון באופן אקוטי, ונפוצה בעיקר בילדים. המחלה מהווה כשליש מתוך כלל סרטני הילדות, לרוב מתפרצת בגיל שנתיים עד חמש, ושיעור הריפוי ממנה עומד על כ-80 אחוזים תחת גילוי מוקדם וטיפול מתאים.
- לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL): סוג הלוקמיה השכיח ביותר, שנגרמת בשל התרבות לימפוציטים מסוג B. זוהי מחלה שאופיינית בעיקר לגיל מבוגר – 80 אחוז מהמטופלים הם מעל לגיל 60. במקרים לא מועטים (כ-30 אחוזים), המחלה לא דורשת טיפול כלל וניתן לחיות איתה לאורך עשרות שנים תחת השגחה.
- לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML): סרטן של התאים המיאלואידיים, שאחראיים על ייצור תאי הדם הלבנים. המחלה מתאפיינת בהתרבות של תאים סרטניים, שפוגעים בייצור התקין של התאים הבריאים ולירידה כללית בספירת הדם – מצב שמכונה פאן-ציטופניה. המאפיין העיקרי שלה הוא תחושת עייפות כללית ועליית חום עקבית ובלתי מוסברת. הלוקמיה הזו מחולקת, בפני עצמה, ל-12 תתי סוגים שנבדלים זה מזה בחומרתם ובפגיעה שהם מבטאים.
- לוקמיה מיאלואידית כרונית (CML): מחלה שמתאפיינת בעלייה כללית בכמות התאים המיאלואידיים, שמובילים בתורם לעלייה כללית בספירת תאי מערכת הדם כולה. לעתים קשה לגלות את המחלה משום שהיא יכולה להיות א-סימפטומטית לאורך זמן רב. לאחר שנים של דגירה, המחלה תהפוך בהדרגה ל-AML, ואז לרוב תאובחן ותטופל.
לימפומה
לימפומה היא סרטן של מערכת הלימפה, שמייצרת תאי לימפה למערכת הדם בקשרי הלימפה (בלוטות). תאים אלה הם תאים של מערכת החיסון – תאי B, T ו-NK. הלימפומה מחולקת בפני עצמה ללימפומה מסוג הודג'קין ולימפומות מסוג שאינו הודג'קין, שהן הסוג השכיח יותר. הסימפטומים של סרטן הדם, במצבים אלה, משתנים בהתאם לסוג הלימפומה, כאשר לימפומת הודג'קין מתרכזת בעיקר בקשרי הלימפה ותבטא הגדלה שלהם (בצוואר, בית השחי או המפשעה לעתים קרובות), ואילו לימפומה שאינה מסוג הודג'קין פוגעת בתאים עצמם ותסתמן כמו מצבים אחרים של סרטן הדם.
מיאלומה
מיאלומה נפוצה היא סוג של סרטן דם שפוגע בתאי הפלזמה, שהם התאים שמהווים את עיקר המדיום של מערכת הדם (הנוזל עצמו). זוהי מחלה קשה מאוד, שעדיין נחשבת חשוכת מרפא ושתוחלת החיים איתה לא רבה מאוד גם תחת טיפול מיטבי. המחלה פוגעת לא רק בדם, אלא גם ובעיקר במערכת העצמות והשלד – לעתים היא תתגלה בעקבות שברים מקריים וכאבי עצמות ומפרקים. בשלביה המאוחרים היא גם יכולה להוביל לנכות בשל המצב הזה.
אבחון סרטן הדם
אבחון ראשוני של סרטן הדם מתבצע באמצעות ספירת דם, שהיא בדיקה פשוטה שמתבצעת במסגרת בדיקת דם שגרתית. כאשר רואים שינויים משמעותיים בספירת הדם, בין אם עלייה משמעותית של שורת תאים מסוימת ובין אם ירידה כללית בספירת הדם, מבצעים בדיקות כמו ביופסיה ומשטח דם – בדיקות שמאפשרות לאבחן בצורה מדויקת יותר את סוג הסרטן ממנו המטופל סובל. בהתאם לסוג הסרטן ישנן גם בדיקות חשובות נוספות – החל מהדמיות רנטגן לחולי מיאלומה ועד בדיקות גנטיות לחולי CML.
טיפול בסרטני דם
הטיפול בסרטן הדם משתנה גם הוא בהתאם לסוג הסרטן הספציפי, אך המכנה המשותף בין רוב סוגי סרטן הדם הוא הצורך בטיפול תרופתי כימותרפי.
טיפול זה פוגע בייצור תאים באופן כללי בגוף – וכך הוא פוגע גם בייצור התאים הסרטניים. במרבית המקרים, בעקבות הטיפול הכימותרפי תהיה חולשה חיסונית כללית אצל המטופל, בשל הפגיעה בתאי דם לבנים שאינם תאים סרטניים לצד התאים הסרטניים. כך, הטיפול בסרטן הדם יכול לכלול תופעות לוואי ותסמינים שמרגישים משמעותיים בהרבה מתסמיני המחלה עצמם (שכן מדובר במצבים א-סימפטומטיים לעתים).
בהתאם למצב המחלה, ניתן גם לפנות לאפשרויות של הקרנות, טיפולים ביולוגיים, ובמידה ונמצא תורם מתאים גם תרומת מח עצם (שהיא הטיפול היעיל ביותר במצב של תרומה מתאימה).
זכויות חולים בסרטן הדם
הן מחלות סרטן הדם עצמן, והן הטיפול בהן – מובילים לצורך במיצוי של זכויות סוציאליות שונות להן זכאים חולי הסרטן. זכויות אלה כוללות קצבאות, הטבות מס, פטור ממס הכנסה תמיכה בטיפולים ובשיקום ועוד. לא תמיד קל למצות זכויות כאלה, במיוחד תחת שגרה של אשפוזים, בידודים וטיפולים כימותרפיים.
לכן, לא פעם בכדי למצות את הזכויות של חולי סרטן הדם יש צורך בשירותים של חברות שמתמחות בתחום, כמו חברת בשביל הזכויות. בין אם פונים לשירות כזה ובין אם לא – חשוב להכיר את כלל הזכויות הרלוונטיות ולמצות אותן עד תום, בכדי שתוכלו להתרכז בהתמודדות המורכבת עם המחלה עצמה ולא בהשגת פטור ממס הכנסה בתקופה זו.