סרטן המעי הגס
מחלת הסרטן היא מחלה שתוקפת אנשים רבים ברחבי העולם.
מבין הסוגים שלה ניתן למצוא את סרטן המעי הגס, שיכול להשפיע מאוד על בריאותו ותפקודו של החולה.
כדי למנוע ממחלה זו לגבות מחיר יקר מדי, חשוב לדעת מהם הסימפטומים השונים כדי שניתן יהיה לאבחן אותה מהר במידה וקיים חשש לקיומה.
במאמר זה נספר על הסימפטומים הללו ונרחיב גם על גורמי הסיכון, הטיפולים, אמצעים שיכולים למנוע אותה, וגם הזכויות שמגיעות לחולה במחלה מטעם המדינה.
מהו המעי הגס?
המעי הגס הוא חלק ממערכת העיכול האחראי על ספיגת מים ואלקטרוליטים ממזון לא מעוכל. הוא גם זה שאחראי על ייצור צואה וסילוק פסולת מהגוף. המעי הגס מורכב ממספר מקטעים כשלכל אחד פונקציות ספציפיות. בנוסף, המעי הגס מכיל חיידקים מועילים שתומכים בבריאות המעיים שלנו.
מהו סרטן המעי הגס?
סרטן המעי הגס מתחיל בדרך כלל בתור גידול שנקרא פוליפ. אם הוא אינו מטופל כראוי הוא עלול לגדול ולהפוך לסרטני. גילוי מוקדם של הפוליפ והתערבות בזמן יכולים להית משמעותיים ביותר לצורך הצלחת הטיפול ומניעת התקדמות של המחלה.
גורמים שונים לסרטן המעי הגס
כמו בסוגי סרטן אחרים, אין גורם מפתח אחד שמוביל להתפתחות סרטן המעי הגס. אך החוקרים במהלך השנים גילו מספר גורמים שונים שיכולים להשפיע על המחלה בקרב האוכלוסייה. אחד מהם הוא הגיל. רוב המקרים המאובחנים של סרטן המעי הגס הם אצל אנשים מעל גיל 60, אבל המחלה יכולה להתרחש גם אצל אנשים צעירים יותר, אפילו צעירים באופן משמעותי.
גם ההיסטוריה האישית והמשפחתית יכולה להוות גורם סיכון. אם יש מישהו במשפחתכם שחלה או שאתם חליתם בעבר- יש סיכון גבוה יותר להתפתחות של המחלה אצלכם. קיימים גם מצבים תורשתיים שונים כמו תסמונת לינץ׳ שמגבירים את הסיכון.
יש אנשים שמחלות מעי דלקתיות, ביניהן מחלת הקרוהן או קוליטיס, הובילו אצלם להתפתחות דלקת כרונית במעי הגס. דבר זה מסכן את המעי הגס ועלול גם לגרום להתפתחות סרטן. מחלה זו נפוצה גם יותר אצל אנשים עם סכרת סוג 2.
לבסוף, אורח החיים הוא גורם משמעותי. אנשים שסובלים מהשמנת יתר, שנוטים לעשן ולשתות אלכוהול ושאינם עוסקים בפעילות גופנית באופן סדיר נמצאים בקבוצת הסיכון לחלות במחלה.
תסמינים של סרטן המעי הגס
קיימים מספר תסמינים של סרטן זה שניתן להבחין בהם. אם אתם שמים לב לאחד מהסימפטומים ברשימה אצלכם או אצל קרוב משפחה- חשוב שתפנו לבדיקה אצל איש מומחה.
תסמין ראשון הוא שינויים בתנועות המעיים. אם זה שלשול, עצירות או מציאת דם בצואה- זה יכול להעיד על בעיה במעי הגס. גם כאבי בטן מתמשכים, ביניהם גזים והתכווצויות, הם תסמינים שיש לשים לב אליהם.
תסמין נוסף הוא ירידה בלתי מוסברת במשקל. אם לא ביצעתם פעולות שונות כדי לרדת במשקל ואתם עדיין ממשיכים לרדת- כדאי לבדוק שזה לא תסמין של סרטן מעי הגס. גם חולשה ועייפות בלתי מוסברים יכולים ללוות את שלביה הראשונים של המחלה.
עוד תסמין שניתן להבחין בו הוא רמות נמוכות של תאי דם אדומים. זה יכול להיגרם עקב דימום במעי הדס ולהוביל לאנמיה.
דרכי אבחון וטיפול בסרטן מעי הגס
קיימות מספר שיטות בכדי לאבחן את המחלה. השיטה הנפוצה היא קולונוסקופיה. מדובר בבדיקה בה מוחדר צינור עם מצלמה אל תוך המעי הגס וכך ניתן לזהות ולהסיר פוליפים. שיטה נוספת היא בדיקת צואה, בה ניתן לזהות שינויים שיעידו על המחלה. גם ביופסיה שנלקחת מרקמה חשודה במעי הגס תעזור לזהות ולאבחן.
כדי לטפל בסרטן המעי הגס לרוב יבצעו ניתוח שיסיר את החלק הסרטני. מדובר בפעולה כירורגית מורכבת אבל שיכולה להיות אפקטיבית מאוד בטיפול במחלה. בין שיטות טיפול נוספות ניתן למצוא כימותרפיה, טיפול בקרינה ואימונותרפיה (חיזוק המערכת החיסונית לצורך לחימה בתאי הסרטן).
מניעת המחלה ושינויים באורח החיים
כדי למנוע מהמחלה להתפתח חשוב לבצע שינויים שונים באורח החיים שלכם. חשוב לאכול אוכל עשיר בסיבים, כולל פירות וירקות, ולצרוך כמה שפחות בשר אדום ומעובד. יש לבצע פעילות גופנית באופן עקבי וסדיר ולשמור על משקל גוף תקין. מומלץ להפחית את צריכת האלכוהול והעישון ולשתות הרבה מאוד מים. בנוסף, אחת לתקופה מומלץ לבצע בדיקת קולונוסקופיה לגילוי מוקדם.
מימוש זכויות רפואיות בעת אבחון סרטן המעי הגס
אנשים חולי סרטן במדינת ישראל זכאים לקבל מספר זכויות מהמדינה, ביניהן פטור ממס הכנסה, קצבה מביטוח לאומי ועוד. המטרה של פטור ממס הכנסה וקצבאות אחרות הן כדי שהמטופל יוכל להפנות את הכספים שלו לטובת טיפול ראוי וטוב יותר, שינויים באורח חיים, אנשי מקצוע מומחים ועוד.
כדי לקבל פטור ממס הכנסה ושאר ההטבות מומלץ להיעזר בחברה מקצועית שמתמחה בתחום מימוש זכויות רפואיות לחולי סרטן, כמו חברת בשביל הזכויות. הם יוכלו ללוות אתכם בתהליך ולעזור לכם בכל מה שתצטרכו. חשוב לממש את הזכויות שלכם כאזרחים במדינה כי זה מגיע לכם!