לוקמיה תסמינים – כל מה שחולי לוקמיה צריכים לדעת לפי חוק בישראל
לוקמיה או סרטן הדם, היא מחלת סרטן שמתמקדת בתאי מערכת הדם ומובילה להיווצרות בלתי מבוקרת של תאים במח העצם. לוקמיה יכולה להיות כרונית או אקוטית, ובהתאם לכך יכולים להיות לה תסמינים שונים. התסמינים יכולים להשתנות בהתאם למצב המחלה והטיפול בה – וחשוב להכיר את התחום לעומק.
על לוקמיה באופן כללי
לוקמיה היא השם שניתן למחלות סרטניות של מערכת הדם – מחלות סרטן בהן התאים שמתחלקים באופן בלתי מבוקר הם תאים של מערכת הדם, המיוצרים במח העצם. לוקמיה היא מחלה יחסית שכיחה בתחום האונקולוגיה, ובמרבית המקרים גם מדובר בסוג יחסית בר טיפול של סרטן, שסיכויי ההחלמה ממנו עם טיפול מתאים הם יחסית טובים וניתן אפילו לחיות איתו זמן רב גם ללא החלמה מלאה. לפני שמונים בהקשר של לוקמיה תסמינים, חשוב להבין שלוקמיה היא ממש לא מחלה אחת, ובהתאם לכך יש ללוקמיה תסמינים שונים – לוקמיה מחולקת בתור התחלה לכרונית או חריפה, ובתוך כל אחד מהסוגים ישנם תתי סוגים רבים.
לאחר שהבנו את זה, חשוב להכיר עבור מחלת הלוקמיה תסמינים נפוצים, וחשוב גם להכיר זכויות סוציאליות משמעותיות כמו קצבת נכות כללית או פטור ממס הכנסה.
תסמיני לוקמיה שכיחים
חום והזעה
התסמין השכיח ביותר של לוקמיה, שמופיע עם הפיכתה של המחלה לחריפה (אם היא כרונית) או התפרצותה הראשונית (אם היא חריפה) הוא עלייה של חום הגוף. במרבית המקרים, חולי לוקמיה יסבלו מחום גבוה (סביב ה-39 ברוב המקרים) ולא מוסבר לאורך תקופה ארוכה, שלא מוקל לאורך זמן עם משככי כאבים, ותחושת חולשה כללית. אלה יהיו מלווים גם בהזעה מוגברת, לאורך כל שעות היום ובמיוחד בלילה.
כאבים
כאבים שונים מהווים גם הם חלק בלתי נפרד מהתסמינים השכיחים של לוקמיה בשלב התפרצותה הראשונית. כאבי ראש הם שכיחים למדי, לרוב פשוט בשל עליית חום הגוף והגעה יחסית נפוצה למצבי התייבשות. מלבד זאת יתכנו גם כאבים במפרקים, בעצמות ובשרירים – כאבים שאופייניים גם הם למצבי חום ודלקת.
חולשה ועייפות
חולי לוקמיה ירגישו, לאורך רוב שעות היום, תחושה של חולשה ועייפות. אותה תחושה לא תהיה קשורה לשעות השינה של החולה, ולעתים תרגיש אפילו "לא מוצדקת" משום שהמטופל נמצא במנוחה מוחלטת. עם זאת, מדובר בחולשה ובעייפות שקשורים בעיקר למערכת הדם, וליציאה מאיזון של התאים שמרכיבים אותה – מה שמשפיע ישירות על רמת האנרגיה שאנחנו מרגישים.
דימומים
שינוי בהרכב הטסיות בדם יוביל במקרים רבים לדימומים רבים שלא חולפים במהרה, גם כתוצאה מחבלות ומכות קלות מאוד על גבי העור.
כתמים עוריים
לוקמיה יכולה להוביל להתפתחות של כתמים תת-עוריים בעלי גוון אדום, שהולכים ונהיים בולטים יותר ככל שהמחלה מתקדמת. לא בכל חולי הלוקמיה מתפתחים כתמים שכאלה – אך היווצרותם בהחלט מעידה על כך שחשוב להיבדק במהרה.
ירידה במשקל
כמו בכל סוג אחר של סרטן, ירידה בלתי מוסברת או מכוונת במשקל היא סימפטום שמעיד על היווצרות של לוקמיה.
התנפחות בלוטות לימפה
סימפטום שאופייני יותר ללימפומות, אך קיים גם בלוקמיות – התנפחות והגדלה של בלוטות לימפה אופייניות בצוואר, בבית השחי, במפשעה ועוד.
איך מטפלים בלוקמיה?
טיפול בלוקמיה משתנה מאוד בהתאם לסוג הלוקמיה, לאם היא כרונית או חריפה, ולסוג התאים שנפגעים כתוצאה ממנה. ככלל, קו הטיפול הראשון בכל לוקמיה הוא תרופות כימותרפיות, שמחסלות את התאים הסרטניים כמו גם הבריאים ומובילות לחולשה חיסונית זמנית. מלבד זאת ניתן גם לטפל באמצעות הקרנות מוכוונות למח העצם, טיפולים ביולוגיים ספציפיים עבור המטופל, ובמידה ומוצאים תורם מתאים גם עם השתלה של מח עצם.
השתלת מח עצם – משמעות
השתלת מח עצם היא לא הכרחית בכל לוקמיה, אך מדובר בטיפול בעל סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר לריפוי מלא של לוקמיה אם מוצאים תורם מתאים. דרך המאגר של 'עזר מציון' ניתן לנסות ולאתר תורם מתאים (בתוך המשפחה נדיר מאוד שתהיה התאמה מלאה), ולבצע תהליך של השתלה שמאפשר ריפוי מלא, עם טיפול אנטי-חיסוני משלים.
מה עליי לעשות אם אובחנתי בלוקמיה?
אבחנה חדשה בלוקמיה יכולה להיות חוויה לא פשוטה. יש ללוקמיה תסמינים שהופכים את החיים להרבה פחות קלים, ותופעות הלוואי של הטיפולים יכולות להיות קשות עוד יותר. לכן, חשוב לוודא שאתם ממצים את כל הזכויות שלכם, באמצעות חברת בשביל הזכויות או שירות אחר בתחום – כך תוכלו לוודא שזכויות כמו נכות, פטור ממסה הכנסה, קצבאות, תמיכה ושיקום, המגיעות לכם, אכן גם מגיעות אליכם.