מחלה כרונית ביטוח לאומי
לצערנו, במהלך החיים, אנשים בארץ ובכל רחבי העולם צריכים להתמודד עם מצבים בריאותיים שונים ומורכבים. ביניהם ניתן למצוא מחלות כרוניות, איתן צריך להתמודד למשך זמן רב. מחלות אלה יכולות להוביל לקשיים שונים, גם פיזיים, גם רגשיים וגם כלכליים.
למזלנו מחלות כרוניות יכולות להיות מוכרות בביטוח לאומי, ובעקבות כך ניתן לקבל הטבות רבות, קצבאות חודשיות וגם פטור ממס הכנסה שיכול לחסוך רבות לאנשים עובדים או כאלה שמכניסים כסף ממקורות הכנסה שונים. אז מה זה מחלה כרונית, איך מתנהל התהליך בביטוח לאומי להכרה במחלה וכיצד מקבלים אישור פטור ממס הכנסה בעקבות כך? כל השאלות הללו ורבות נוספות ייענו במאמר המקיף שלפניכם.
מה זאת מחלה כרונית?
מחלה כרונית היא מצב בריאותי ארוך טווח שנמשך תקופה ארוכה, כשההגדרה היא שלושה חודשים ויותר (לרוב מדובר במחלות שנמשכות שנים על גבי שנים). בניגוד למחלות אחרות שאפשר לפתור במהירות וביעילות והן נעלמות כלא היו, מחלות כרוניות דורשות טיפול מתמשך ולא תמיד יש להן תרופה – לעיתים הטיפול שניתן מהגורמים הרפואיים הוא רק טיפול שמונע מהמחלה להחמיר או עוזר להקל על הכאבים והסימפטומים השונים.
מחלות כרוניות יכולות להשפיע באופן משמעותי ביותר על איכות החיים של הפרט וסביבתו. הן יכולות להתפתח אצל אנשים בכל הגילאים, מתינוקות ועד קשישים, ויכולות להשתנות מאוד בחומרה ובהתקדמות שלהן.
איזה סוגי מחלות כרוניות ישנן?
קיימים סוגים רבים של מחלות כרוניות, כשלכל אחת מהן יש מאפיינים, קשיים ומורכבויות משלה. יש מחלות לב וכלי דם, ביניהן מצבים של אי ספיקת לב, מחלת עורקים ועוד. גם הפרעות בנשימה נחשבות למחלות כרוניות, כשהמצבים הנפוצים בקטגוריה זו הם אסטמה, מחלת ריאה חסימתית כרונית וכדומה.
גם מחלת הסכרת היא מצב כרוני, שמאופיין ברמות סוכר גבוהות שבעקבותיהן נוצר שיבוש בייצור האינסולין או בעמידות של הגוף אליו. זוהי מחלה נפוצה יחסית ומוכרת מאוד בארץ- והיא אחת המחלות שמזכות במתן פטור ממס הכנסה.
בקטגוריית המחלות הכרוניות ניתן למצוא גם דלקות פרקים שמשפיעות על הניידות של אנשים. מחלות אוטואימוניות שונות ביניהן טרשת נפוצה מאלצות את הסובלים מהן להתמודד עם בעיות שונות לאורך זמן רב. גם מחלות כליות כרוניות, הפרעות במערכת העיכול והפרעות נוירולוגיות כגון אפילפסיה, אלצהיימר ופרקינסון נחשבות כמחלות כרוניות בהגדרתן.
מחלה נוספת שלצערנו מוכרת מאוד היא מחלת הסרטן על כל סוגיה. מדובר במחלה שדורשת טיפול ממושך ויש לה השפעות ארוכות טווח
לבסוף נציין שגם מחלות נפש שונות, כמו הפרעות דו קוטביות או דיכאון הן מחלות כרוניות שמשפיעות על הרווחה הרגשית של האדם.
הכרה של מחלות כרוניות בביטוח לאומי
כל המחלות שציינו יכולות להיות מוכרות על ידי ביטוח לאומי בתור מחלות כרוניות, ולהעניק לסובלים מהן אחוזי נכות. אחוזי נכות אלה בעצם מאפשרים לאנשים החולים לקבל קצבות נכות חודשיות והטבות של הנחה או פטור ממס הכנסה. בתהליך זה יש מספר שלבים שצריך לעבור והוא עלול לקחת זמן, אבל בסופו תוכלו לקבל את הזכויות שמגיעות לכם בתור אזרחים במדינת ישראל.
השלב הראשון הוא מילוי של טופס בקשה לנכות. אל הטופס הזה יש לצרף את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים שמעידים על המצב שלכם. דבר זה כולל בעצם תיעוד של ביקור אצל רופאים ומומחים, דו"חות אשפוז, תיעוד של תרופות שאתם לוקחים וטיפולים שאתם נוקטים בהם ועוד. לאחר איסוף המסמכים והגשתם אתם תקבלו זימון להתייצב אצל וועדה רפואית. הוועדה הזו מורכבת ממומחים שהם אלה שיקבעו מה המצב הרפואי שלכם והאם מגיע לכם אחוזי נכות- וכמה. הוועדה הרפואית היא שלב חשוב מאוד וכדאי להגיע אליה מוכנים. כדאי להכין מסמך שמסכם את המצב הרפואי שלכם כדי שתוכלו להקריא אותו שם בפני הרופאים שיושבים בוועדה. אל הוועדה יש להגיע עם הזימון שקיבלתם מהפקידים ועם תעודת זהות. רצוי ומומלץ להגיע עם מלווה או עורך דין מקצועי שיכול לייצג אתכם.
לביטוח לאומי יש ספר תקנות שעל פיו הרופאים בוועדה קובעים את אחוזי הנכות. כמה זמן אחרי הוועדה תקבלו את החלטת הוועדה, ולאחר מכן תוכלו לקבל קצבת נכות חודשית בהתאם למה שנקבע. אתם תוכלו לקבל גם תשלום רטרואקטיבי על החודשים שקדמו לתביעת אחוזי הנכות. הקביעה ניתנת לערעור תוך 60 יום מביצוע ההחלטה במידה ויש צורך בכך. כדי לקבל עוד מידע על כל הזכויות שיש לכם מול ביטוח לאומי אתם יכולים לפנות אל חברת בשביל הזכויות שתוכל לייעץ ולעזור לכם בתהליך משמעותי זה.
קבלת פטור ממס הכנסה בעקבות נכות
אם קיבלתם על המחלה הכרונית שלכם 100 אחוזי נכות או 90 אחוזי נכות מצטברת, יכול להיות שאתם זכאים לקבל פטור ממס הכנסה. כדי לקבל פטור ממס הכנסה יש למלא מספר טפסים אל מול רשויות המס. הרשויות פעולות בצמוד לביטוח לאומי ועל כן תוכלו לקבל את אישור פטור ממס הכנסה בצורה מהירה.
מדוע מחלות כרוניות מאפשרות הטבות, הקלות וקצבאות?
למחלות כרוניות יכולות להיות השפעות משמעותיות על בריאותו ואיכות חייו של האדם. מצבים אלה מובילים לעיתים קרובות למגבלות פיזיות, כאב מתמשך, עייפות ועוד- מה שיכול להיות מאתגר עבור אנשים שמנסים לקיים את חייהם בשגרה, לעבוד, לבצע פעילויות יומיומיות ועוד. למחלות כרוניות עשויות להיות גם השפעות רגשיות ופסיכולוגיות, שלצערנו עלולות להוביל לחרדה ודיכאון.
גם הנטל הכספי של התמודדות עם מחלות כרוניות יכול להיות גדול, כאשר הוצאות הקשורות לטיפול רפואי, תרופות ושינויים הכרחיים באורח חיים מצטברות עם הזמן.
מסיבות אלה המדינה מנסה לעשות את מה שהיא יכולה כדי להקל על האזרחים בניהול אורח חיים מאפשר, מבחינה פיזית, כלכלית, רגשית וחברתית. כשאנשים שחולים במחלות כרוניות מקבלים עזרה כלכלית והטבות שונות מול רשויות המיסים הם יכולים לאפשר לעצמם לקבל את הטיפול הראוי ובכך לשפר את איכות חייהם.
את הכסף שאזרחים עם מחלות כרוניות חוסכים ניתן להוציא על הוצאות רפואיות, על מימון של מטפלים צמודים, על התאמת הבית לצרכים החדשים שלהם (לדוגמה, אם יש שימוש בכיסאות גלגלים- התקנת מעלית) ועוד. באמצעות כל אלה אנשים עם מחלות כרוניות יכולים לחזור למעגל העבודה, גם אם רק בצורה חלקית. זהו אינטרס של המדינה ועל כן הם מקדמים את כל ההטבות השונות.
כמה כסף אפשר לקבל מביטוח לאומי על מחלה כרונית?
קצבת נכות משתנה מאדם לאדם, וזאת בהתאם למה שנקבע בוועדה הרפואית שלו. זה יכול לנוע מכמה מאות שקלים בחודש לכמה אלפים.
לסיכום
מחלות כרוניות הן דבר מצער שאנשים רבים צריכים להתמודד איתו ביומיום שלהם. קיימות שלל מחלות כרוניות, ממחלת הסכרת, דרך מחלות אוטואימוניות ועד מחלת הסרטן. מחלות אלה מייצרות מצבים מורכבים בהם אנשים צריכים להתמודד עם טיפולים רפואיים, שינויים באורח חיים ועוד- דבר שיכול להיות מורכב פיזית, רגשית וכלכלית.
מסיבה זו המדינה מאפשרת הקלות שונות, ואפשר לקבל אחוזי נכות מביטוח לאומי וקבלת פטור ממס הכנסה. תהליך זה דורש הגשת טפסים וביצוע בירוקרטיות שונות, אבל בסוף מדובר בדבר שיכול לעזור באופן משמעותי לחולים לנהל את חייהם בצורה טובה ומיטיבה.