סרטן האשכים – פטור ממס הכנסה לאחר סרטן האשכים
סרטן האשכים הוא סרטן שכיח למדי, שפוגע בגברים בכל הגילים. על אף שלא מדובר בסרטן קטלני על פי רוב, בהחלט מדובר במצב לא פשוט מכמה וכמה בחינות.
כיצד מאבחנים את סרטן האשכים, איך מטפלים בו ומהם הסימפטומים המרכזיים שלו? נענה על כל השאלות האלה, כולל כל מה שאתם צריכים לדעת על מיצוי זכויות במצבים אלה.
סרטן האשכים – הסבר כללי
סרטן האשכים הוא שם כללי שניתן לכלל המחלות הסרטניות שפוגעות באשכים אצל מטופלים גברים. גידול ברקמת האשך הוא לא מצב מאוד נדיר, אך במרבית המקרים הגידולים הללו הם שפירים ולא נחשבים בתור סרטן אשכים של ממש. עם זאת, 1 ל-200 גברים יסבלו בשלב מסוים של חייהם מסרטן האשכים, ומדובר בכ-2 אחוזים מכלל מקרי הסרטן המאובחנים בישראל בשנה.
הגיל הממוצע של הופעת סרטן האשכים משתנה מאוד ואינו קבוע – נהוג להגיד שזו מחלה של גברים צעירים (עד גיל 35), אך לפני גיל 20 היא נדירה מאוד, והיא שכיחה שוב אחרי גיל 60. בשורה התחתונה – כל גבר צריך להכיר את הסימפטומים של סרטן האשכים, ולדעת מה לעשות אם הוא מזהה גוש חדש באשך – מאבחון המחלה ועד מיצוי זכויות סוציאליות כמו קצבת נכות כללית או פטור ממס הכנסה.
גורמים לסרטן האשכים
אין סיבה או גורם אחד שאפשר להצביע עליהם בהקשר של סרטן האשכים, אך ישנם גורמים שמעלים את הסיכון לחלות במחלה זו. ספציפית, גברים בעלי אשך טמיר (אשך שלא ירד לשק האשכים במהלך הלידה) הם בעלי סיכון גבוה באופן משמעותי לתחלואה בסרטן האשכים לעומת האוכלוסייה הכללית.
מלבד זאת,
גם גברים בעלי קרוב משפחה מדרגה ראשונה (אבא או אח) שחלו בסרטן האשכים נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה יותר, וכך גם גברים שחולים במחלת האיידס. חשוב להדגיש שאין כל קשר בין חבלות באשך, יחסי מין, אוננות או ניתוחי קשירת צינורית זרע לסרטן האשכים – למרות המיתוסים הנפוצים על כל אלה.
גילוי ואבחון עצמי – חשוב להכיר
"שורת ההגנה" הראשונה והחשובה ביותר בהקשר של גילוי סרטן האשכים היא ללא ספק הגבר עצמו, והמישוש העצמי שלו את האשך.
באופן כללי, מרבית מקרי סרטן האשכים מתגלים לאחר מישוש מקרי בו המטופל מגלה גוש חדש או הגדלה של האשך. עד כמה שזה אולי נשמע מצחיק – זהו מישוש חשוב ביותר, וכל גבר צריך להקפיד לבצע בדיקה עצמית שכזו באופן תקופתי בכדי לנסות ולהרגיש האם ישנו אשך שגדל באופן משמעותי לעומת המצב לפני כן.
אם כן, ניתן לפנות לרופא ולבצע בדיקה מדויקת יותר.
כיצד מאבחנים את הסרטן אצל הרופא?
כאשר מגיע לרופא עם סיפור חדש של גוש באשך או של הגדלת אשך, הבדיקות שמתבצעות הן מעט יותר מדויקות ממישוש אישי. הכלי הראשוני שבו משתמשים על פי רוב הוא אולטרסאונד, שמתרכז באשך ומנסה להדגים האם קיים גוש או לא.
במידה ומזהים גוש באולטרסאונד, מבצעים בדיקת CT בטן-אגן בכדי להבין עד כמה מדובר בגידול משמעותי והאם ישנו פיזור לאיברים נוספים. לאחר מכן מבצעים ביופסיה, שתפקידה לסווג את הגידול בכדי להתאים לו את הטיפול הטוב ביותר. עוד כלים אבחוניים כוללים בדיקת דם, שבה מחפשים חלבון עוברי, LDH ובטא-Hcg, העולים כולם בסרטן האשכים על אף שמדובר בהורמונים נשיים בעיקרם.
טיפול וסיכויי החלמה
הטיפול בסרטן האשכים משתנה בין מטופל למטופל, אך שלושת קווי הטיפול העיקריים יהיו תמיד טיפול תרופתי כימותרפי, טיפול רדיותרפי (הקרנות) וטיפול כירורגי.
כאשר הסרטן מתגלה בשלב מוקדם ומתחילים טיפול כשהוא עוד קטן ולא גרורתי, סיכויי ההחלמה ממנו מתקרבים מאוד ל-100%, ומדובר במחלה שנחשבת לא מסוכנת.
ככל שהמחלה מתגלה מאוחר יותר, כך גם סיכויי ההחלמה ממנה נמוכים יותר. ניתוח כריתת אשך הוא ניתוח אליו פונים כאשר מדובר במצב פשוט – גבר יכול לחיות עם אשך אחד, והכריתה תבטיח החלמה מלאה.
במידת הצורך משתמשים בהקרנות ובכימותרפיה בשביל לוודא את ההחלמה המלאה מהסרטן.
פטור ממס הכנסה לחולי סרטן האשכים
חולי סרטן האשכים צריכים להתמודד עם המחלה הזו ועם הטיפולים בה גם יחד – התמודדות שיכולה להיות לא פשוטה כלל.
עם זאת,
מי שמאובחן עם סרטן האשכים גם זכאי למגוון זכויות סוציאליות – החל בקצבאות שונות, דרך פטור ממס הכנסה ועד הכרה בנכות זמנית לפי הצורך.
בשביל למצות את הזכויות הללו נדרש לא פעם שירות מקצועי כמו של חברת בשביל הזכויות – אבל העיקר הוא שהזכויות האלה אכן ימוצו והמטופל יקבל את מה שמגיע לו.
כך,
ניתן להתרכז במה שחשוב באמת, שהוא כמובן ההחלמה המהירה והמלאה מהמחלה הלא פשוטה הזאת.