סרטן הפה
סרטן הפה מופיע כגידול או כפצע בחלל הפה, שאינם נעלמים. כמו רוב סוגי הסרטן, חשוב מאוד לאבחן אותו בשלב מוקדם, על מנת שהטיפול יהיה אפקטיבי ויוביל להחלמה. לסרטן הפה יש השלכות שונות על תפקוד החולים בחיי היומיום, ובהיבט זה חשוב שהם ישכילו לממש את הזכויות הרפואיות המגיעות להם כדי שיוכלו להתמודד עם המחלה בצורה המיטבית. במאמר שלפניכם נפרט על דברים שחשוב לדעת בהקשר לסרטן הפה.
מהו סרטן הפה?
סרטן הפה כולל את סרטן השפתיים, הלשון, רצפת הפה, החך, הסינוסים, הלוע והלחיים. זהו סרטן בעל שכיחות גבוהה באוכלוסייה, אשר ממוקם בין עשרת מחלות הסרטן השכיחות ביותר. על פי האגודה האמריקנית לסרטן, מחלה זו שכיחה יותר אצל גברים, והסיכון ללקות בה גדול יותר בקרב בני 50 ומעלה.
סרטן הפה מופיע כגידול ממאיר, או כמה גידולים, בחלל הפה. לעיתים הנגע נראה ומרגיש כמו אפטה תמימה שמשום מה אינה מתרפאת, ולכן האבחון שלו יכול להגיע בשלב מאוחר יותר.
כך או אחרת, לאחר שנעשה אבחון של סרטן הפה, חשוב להיערך בצורה המיטבית להתמודדות עם המחלה. בין השאר יש לפנות לגוף מקצועי כמו "בשביל הזכויות", שידאג למיצוי זכויות שונות המגיעות לחולי סרטן הפה, כמו פטור ממס הכנסה, קצבת נכות, מימון תרופות וטיפולים ועוד.
מהם גורמי הסיכון של סרטן הפה?
אצל כרבע מחולי סרטן הפה לא אותר גורם סיכון מובהק למחלה. עם זאת, רוב החולים סבלו ממערכת חיסון ירודה, או קיימו אורח חיים שאיננו בריא.
בין גורמי הסיכון לסרטן הפה נמנים:
- עישון סיגריות, סיגרים, מקטרת, נרגילה
- שימוש בטבק ללא עישון – לעיסה או הסנפה
- צריכת אלכוהול מופרזת
- חשיפה מוגברת לשמש ללא אמצעי הגנה
- זנים מסוימים של וירוס הפפילומה
- רקע משפחתי של סרטן בכלל וסרטן הפה בפרט
מהם תסמיני סרטן הפה?
סרטן הפה מופיע בצורת גידול או פצע דומה לאפטה בפה, שאינם נרפאים. בין תסמיניה השכיחים של המחלה נמנים:
- גושים/בליטות, עיבוי/נפיחות, כתם מחוספס או קרומיות – בשפתיים, בחניכיים או באזורים אחרים בחלל הפה
- התפתחות כתמים בצבע לבן, אדום או מעורב
- פצעים בפה, פנים וצוואר שמדממים בקלות ולא נרפאים
- דימומים בפה
- חוסר תחושה או רגישות/כאבים בפה, בצוואר או בפנים
- קושי ללעוס, לבלוע ולדבר
- קשיים בהזזה של הלסת ו/או הלשון
- צרידות, שינויים בקול
- כאבים בגרון ו/או באוזניים
- ירידה במשקל
הבעיה היא שחלק מהתסמינים הללו אינו מעיד בהכרח על סרטן הפה, כך שלא תמיד מי שחש בתסמין כזה או אחר, ממהר לגשת לרופא לבדוק את הדבר.
כיצד מאבחנים את סרטן הפה?
במצבים בהם אדם סובל מפצע בחלל הפה שאינו מתרפא, כאב גרון ממושך, דימומים מהפה או תסמינים שאינם חולפים, כדוגמת אלו שפורטו לעיל – חשוב להיבדק בהקדם האפשרי על ידי רופא אף אוזן גרון. התעלמות מתסמינים כאלה, עלולה להביא לחוסר אבחון מוקדם, ומכאן – להתפשטות סרטן הפה לבלוטות הלימפה שבצוואר ולאיברים אחרים.
במידה והרופא יחשוד בקיום סרטן הפה, הוא יבצע ביופסיה באמצעותה ניתן לאבחן את המחלה.
דרכי הטיפול בסרטן הפה
דרכי הטיפול בסרטן הפה משתנות בהתאם לפרמטרים כמו: סוג הסרטן ומיקומו, גילו של המטופל ומצבו הבריאותי הכללי, דרגת החומרה של הסרטן ועוד.
שתי אפשרויות הטיפול המרכזיות הן ניתוח או טיפול לא ניתוחי באמצעות כימותרפיה ו/או קרינה. ברוב סוגי סרטן הפה, יש עדיפות לביצוע ניתוח גם כאשר מדובר בגידול בשלביו הראשונים וגם כשהסרטן כבר התפשט לבלוטות הלימפה שבצוואר. לפיכך, ברוב המקרים מבצעים ניתוח להסרת הנגע הממאיר. כמובן שככל שהמחלה עדיין בשלב מוקדם יחסית, כך הסרת הגידול כמו גם תהליך ההחלמה, יהיו פחות מורכבים ועם פחות השלכות תפקודיות.
במידת הצורך ובעיקר במקרים בהם המחלה כבר בשלב מתקדם, לאחר הניתוח יידרש המטופל לקבל גם טיפול כימותרפי, הקרנות, וטיפול תרופתי.
כאשר מדובר בסרטן הפה מסוג סרטן הלוע, לרוב תיבחר תחילה אופציית טיפול שאינו ניתוחי, אשר מבוסס על הקרנות או שילוב של הקרנות וכימותרפיה. הסיבה היא שקשה יותר להגיע לגידולים באזור הלוע – בסיס הלשון והשקדים – וקיים גם סיכון לפגיעה בבליעה כתוצאה מהניתוח. כמו כן גידולים באזורים אלה מגיבים לקרינה טוב יותר. במידה והטיפול הבלתי ניתוחי לא הצליח – פונים לאופציה הניתוחית.
מימוש זכויות רפואיות לחולי סרטן הפה
כמו כל המחלות הממאירות, גם סרטן הפה עלול לפגוע משמעותית באיכות חייהם של החולים. ההשלכות השונות של סרטן הפה יכולות לבוא לידי ביטוי בחולשה פיזיולוגית, התדרדרות נפשית, ירידה בתפקוד היומיומי לרבות בכושר העבודה, ומכאן גם פגיעה במישור הכלכלי. לפיכך, ועל מנת להקל על החולים, ולאפשר להם להתמודד עם המחלה בצורה הטובה ביותר, מומלץ להיעזר בגוף מקצועי שמומחיותו הינה במימוש זכויות רפואיות לחולים בכלל ולחולי סרטן בפרט.
גוף כזה יוריד מעל כתפי החולה ומשפחתו את הבירוקרטיה המתישה הכרוכה במימוש הזכויות מול גורמים שונים, ויאפשר להם להתמקד בהתמודדות עם המחלה ובהחלמה ממנה. בין השאר, חברה למימוש זכויות תפעל לקבלת פטור ממס הכנסה, קצבת נכות, ועוד הנחות והטבות המגיעות לחולה.