פטור ממס הכנסה
כאזרחים במדינה כולם צריכים לשלם מס הכנסה, וזה חלק מהחוק שלא ניתן לערער עליו. מדובר בתשלום חודשי שהמדינה גובה, ואשר גובהו מתבסס על גודל ההכנסה שלנו, מה שאומר שהתשלום משתנה מאדם לאדם ומחודש לחודש.
קיימים מקרים מסוימים בהם ניתן יהיה לקבל פטור ממס הכנסה, דבר שיכול להקל רבות על אנשים מבחינה כלכלית. במאמר זה נפרט לכם את כל מה שאתם צריכים לדעת בנושא – מהסבר על מה זה מס הכנסה, דרך התנאים לקבלת פטור, ועד לתהליך הבירוקרטי שתצטרכו לעבור כדי לקבל אישור על הפטור הזה.
מה זה מס הכנסה?
מס הכנסה הוא מס של המדינה אותו היא מטילה על ההכנסה של אדם יחיד או של תאגיד. בעצם מנכים סכום מסוים מההכנסה החייבת של אדם, כלומר ההכנסה לאחר הניכויים השונים- לדוגמה הוצאות של עסק, תשלומי פנסיה וכדומה. יש נקודות זיכוי עבור נתונים שונים, שמאפשרות לכם לשלם סכום נמוך יותר. לדוגמה, נשים שהן אזרחיות מדינת ישראל מקבלות 2.75 נקודות זיכוי, אנשים שסיימו תואר מקבלים נקודת זיכוי אחת, הורים לילדים עד גיל חמש מקבלים 1.5 נקודות זיכוי על כל ילד ועוד. המדינה מתחשבת במצב האישי של אזרחים כשהיא קובעת כמה מס הם צריכים לשלם.
ההכנסה שנלקחת בחשבון היא הכנסה מיגיעה אישית, שיכולה להיות משכורת, הכנסה של אדם שמנהל עסק, דמי שכירות שמועברים לאדם, קצבת פנסיה חודשית ועוד. הכנסה שלא מיגיעה אישית עליה לא צריך לשלם מס הכנסה היא לדוגמה הכנסה על ריבית, רווחי הון וכדומה. במקרים כאלה לרוב יהיה מס מסוג אחר שצריך יהיה לשלם- כמו מס רווח הון, שיהיה מחושב אחרת.
מהן מדרגות מס הכנסה?
מדרגות מס הכנסה הן שיטת המיסוי שנמצאת בשימוש בישראל שהרעיון מאחוריה הוא שככל שההכנסה של אזרח או אזרחית עולה- כך הוא לא רק ישלם סכום גבוה יותר למס הכנסה, אלא גם ישלם אחוזים גבוהים יותר. עד ל-80,000 ש״ח הכנסה בשנה אדם ישלם 10 אחוז מההכנסה שלו, כשההכנסה תעלה זה יגיע ל-14 אחוז, וכך זה ממשיך בהדרגתיות עד שזה נעצר ב-50 אחוז על סכומי הכנסה חודשית גבוהים.
מי זכאי לקבל פטור ממס הכנסה?
פטור ממס הכנסה מוענק לאנשים להם יש נכות שעומדים בתנאים שונים. זה רלוונטי גם לבעלי תעודת עיוור או לקויות ראייה. אנשים להם נקבעה נכות בגובה מסוים יכולים להגיש בקשה מסודרת לגופים הרלוונטיים כדי לקבל את הפטור והוא יכול להיות מיושם גם באופן רטרואקטיבי 6 שנים אחורה, כך שתוכלו לקבל החזרים על מס ששולם בעבר. הפטור הוא עד לגובה הכנסה מסוימת, כלומר גם אם תעמדו בתנאים השונים אבל אתם מרוויחים יותר מסכום שנתי מסוים- אתם תקבלו את הפטור רק עד גובה מסוים ומעליו תצטרכו לשלם מס הכנסה לפי מדרגת המס הרלוונטית.
הרציונל מאחורי הענקת פטור ממס הכנסה לאנשים עם נכות או לקויות ראיה הוא שאנשים להם יש נכות צריכים להשקיע כסף רב בתשלום לגורמים שונים שיעזרו להם להתמודד עם מצבם ולחיות חיים תקניים בשגרה.
מהם התנאים שצריך לעמוד בהם כדי לקבל פטור ממס הכנסה?
יש מספר תנאים שנקבעו בחוק, לפי סעיף 9(5) לפקודת מס הכנסה, שרק אם אתם עומדים בהם אתם תוכלו להיות זכאים לפטור ממס הכנסה.
קודם כל, כדי להיות זכאים אתם צריכים שתהיה לכם הכנסה חייבת במס.
התנאי הבא הוא שהנכות שנקבעה לכם היא נכות לצמיתות לכל החיים או נכות זמנית למשך 185 יום ומעלה. אם הנכות שנקבעה היא לתקופה קצרה יותר, אפילו ליום אחד פחות, לא תוכלו לקבל את הפטור.
הנכות שנקבעה לכם צריכה להיות על פי אחד מהחוקים הללו במדינת ישראל: חוק הנכים, חוק הביטוח הלאומי, חוק לפיצוי נפגעי גזזת, חוק נכי המלחמה בנאצים, חוק נכי רדיפות הנאצים או חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה. כל החוקים הללו מעניקים בעצם אחוזי נכות זמנית או לצמיתות, ורק בעקבותיהם ניתן להגיש פטור למס הכנסה.
התנאי הנוסף לקבלת הפטור הוא שיעור אחוזי הנכות שהוענק לכם. הפטור מוענק בכמה מקרים:
- אם נקבעה לכם נכות רפואית בשיעור של 90 אחוזים או יותר על פי אחד מהחוקים שפירטנו למעלה. זה יכול להיות עקב מצב בריאותי אחד שמגיע ל-90 אחוז או בחישוב משוקלל של כמה ליקויים ומחלות שונות שמצטברות ל-90 אחוז. אך אם מדובר בחישוב משוקלל- צריך שאחד מהליקויים בגינם ניתנים אחוזי הנכות יהיה בגובה של 40 אחוז לפחות.
- אם אתם זכאים לקצבת נכות על פי חוק הנכים או על פי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, ויש לכם 100 אחוז נכות על מצב בריאותי אחד או 90 אחוז בחישוב של כמה ליקויים יחדיו.
במקרים כאלה תהיו זכאים להגיש את הבקשה ולהתחיל בתהליך.
מי מקבל 90 אחוז נכות או 100 נכות וזכאי לקבל פטור ממס הכנסה?
קיימים מצבים רפואיים ופיזיים רבים שמקנים אחוזי נכות גבוהים. אפשר לחלק אותם ל-3 קבוצות עיקריות.
מחלות וסיבות רפואיות
לפי הקריטריונים השונים, אנשים שחולים במחלות כאלה ואחרות זכאים לקבל אחוזי נכות לפי סוג המחלה והחומרה שלה. זה רלוונטי גם למחלות כרוניות שמעניקות נכות לצמיתות וגם למחלות זמניות שיכולות להעניק אחוזי נכות זמניים. מבין המחלות האלה תוכלו למצוא את מחלת הסרטן, טרשת נפוצה, פרקינסון, אלצהיימר, מחלות לב, מחלות כבד, בעיות אורתופדיות, מחלות נוירולוגיות, מחלות נשימתיות כמו אסתמה, סכרת ועוד. ניתן למצוא את הרשימה המלאה של מחלות שמעניקות פטור שמפרטת את כל המצבים הרפואיים הרלוונטיים.
שימו לב שאם יש לכם כמה מחלות- אתם יכולים לקבל אחוזי נכות שמשקללים את כל המצבים יחדיו, כך שתוכלו להגיע ל-90 אחוז נכות גם אם אין לכם מצב רפואי אחד שמעניק לכם אחוזי נכות גבוהים.
תאונות ופציעות
לפעמים לאחר תאונות יש אנשים שסובלים מבעיות פיזיות לא פשוטות לטווח ארוך. זה יכול להיות תאונות דרכים, תאונות עבודה או אפילו תאונות יומיומיות. אם אתם חווים פציעה בעקבות תאונה אתם יכולים לתבוע אחוזי נכות על כך. זה יכול לכלול בעיות אורתופדיות שונות, קטיעות גפיים, מעבר להתניידות על כיסא גלגלים ועוד.
ליקויים גופניים מולדים
הקבוצה השלישית של מצבים שמעניקים אחוזי נכות גבוהים היא של ליקויים גופנים מולדים. אם נולדתם עם ליקויים פיזיים שמשפיעים על ההתנהלות היומיומית שלכם תוכלו לקבל אחוזי נכות בהתאם לחומרת המצב. מקרים כאלה כוללים אנשים עם עיוורון, חירשות, בעיות נוירולוגיות שמשפיעות פיזית, אנשים שמתניידים בכיסאות גלגלים ועוד.
איך מממשים את הזכות לפטור ממס הכנסה?
אם אתם אכן עומדים בתנאים, תצטרכו להתחיל בתהליך של הגשת הפטור שכולל כמה שלבים שונים.
ועדה רפואית
הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות הוא לפנות לוועדה רפואית של מס הכנסה, שמתקיימת אצל ביטוח לאומי. ניתן להתייעץ לפני זה עם גופים שונים שמציעים ייעוץ וסיוע למי שעומד בפני וועדה רפואית, כך שתקבלו את כל המידע הרלוונטי גם בהתאם למצב הספציפי שלכם.
בוועדה יושבים רופאים מומחים ונציגים של הגופים הרלוונטיים. לפני שאתם נכנסים, חברי הוועדה קוראים את המקרה ובוחנים אותו. בוועדה תצטרכו להציג תעודה מזהה אז אל תשכחו להגיע עם תעודת זהות, דרכון או רישיון נהיגה. לאחר מכן הנציגים יבקשו מכם להציג את מצבכם בפני הרופא, שישאל אתכם שאלות ובמידת הצורך גם יבצע בדיקה פיזית.
בסוף הוועדה הרופאים והנציגים יסכמו את תוצאות הוועדה. לאחר מכן תקבלו את ההחלטה בנוגע לאחוזי הנכות שלכם במכתב בדואר.
הגשת בקשה למס הכנסה
יש להגיש בקשה מסודרת למס הכנסה, שכוללת את כל המסמכים הרלוונטיים.
- יש למלא את טופס 1516, שהוא טופס בקשה לפטור ממס. את הטופס הזה שאפשר להוריד מהאתר של מס הכנסה צריך למלא עם הפרטים האישיים שלכם, האם אתם שכירים או עצמאיים ועוד.
- יש למלא את טופס 0169-ב׳ שהוא טופס ויתור סודיות רפואית. טופס זה מאשר את זה שהנציגים של הגופים הרלוונטיים יוכלו לצפות בתיק הרפואי שלכם כדי לבחון את הבקשה לעומק.
- יש למלא את טופס 169/א׳, שהוא הטופס בו אתם צריכים לפרט על כל הליקויים הרפואיים שלכם, עליהם למעשה קיבלתם את אחוזי הנכות.
- יש לצרף את הפרוטוקול של הוועדה הרפואית שעברתם שבעצם קבעה לכם את אחוזי הנכות. את הפרוטוקול אתם מקבלים או לאחר קבלת ההחלטה על אחוזי הנכות או שאתם יכולים להוריד אותם מהאזור האישי באתר של ביטוח לאומי.
- אם אתם שכירים- יש לצרף גם את תלוש השכר האחרון שלכם.
את הבקשה יש להגיש אצל פקיד השומה הרלוונטי באזור המגורים שלכם או בשליחה בדואר. כדאי לוודא שהמסמכים הגיעו כראוי. כדי להגיש את הבקשה יש לשלם אגרה חד פעמית.
קבלת האישור
לאחר שהפקידים יעברו על הבקשה הם יוכלו לשלוח אישור על כך שאתם זכאים או לא זכאים לפטור ממס הכנסה. מאותו הרגע הפטור יכול להתממש ואתם יכולים להגיש החזרי מס על 6 השנים שקדמו לכך, בתנאי שהייתם זכאים לפטור גם אז (כלומר אם הנכות נקבעה לכם במהלך השנים הללו).
הקלות בהגשת הבקשה
קיימים מקרים מסוימים בהם מס הכנסה מקלים על תהליך הגשת הבקשה ומזרזים אותו. לדוגמה, אם אתם חולי סרטן או מחלימים ממנו אתם יכולים להגיש את הבקשה לפטור באמצעות עמותות כמו חלאסרטן שמספקות טופס דיגיטלי פשוט. במקרים כאלה מס הכנסה מתחייבים לתת תשובה בנוגע לזכאות לפטור תוך 10 ימי עסקים מהרגע שהבקשה מתקבלת אצלם. מדובר בזירוז תהליכים מהיר שיכול להקל מאוד על חולים במצבים שונים.
האם ניתן לערער על החלטה על פטור ממס הכנסה?
אם נעניתם בשלילה על בקשת הפטור ממס הכנסה שלכם, אתם בהחלט יכולים להגיש ערעור. יש לעשות זאת תוך 45 יום מרגע קבלת ההודעה על ההחלטה. יש להגיש את הערעור אצל פקיד השומה במס הכנסה. הערעור צריך לכלול את טופס בקשת הערעור ומסמכים רפואיים שיכולים לעזור ולאמת את הבקשה שלכם. כדי להגיש את הערעור יש צורך בתשלום אגרה שאפשר לשלם באתר או בסניף ביטוח לאומי.
הארכת הפטור ממס הכנסה
אם יש לכם זכאות זמנית לאישור פטור ממס הכנסה עקב קביעת נכות זמנית, אתם יכולים לבקש להאריך אותה במידה והאריכו לכם גם את אחוזי הנכות הזמניים. תצטרכו להגיש חומר רפואי עדכני ולגשת לוועדה רפואית נוספת.
איך מחשבים את הפטור רק על חלק משנת המס?
אם יש לכם נכות זמנית והפטור שקיבלתם רלוונטי לתקופת זמן מוגבלת, מס הכנסה יחשבו את הפטור לפי החלק היחסי מההכנסות לשנת המס לפי השיעור הרלוונטי.
למה נותנים פטור ממס הכנסה?
יש מספר סיבות מדוע המדינה מעניקה פטור ממס הכנסה במצבים השונים בהם פירטנו. הסיבה הראשונה היא שאנשים שמתמודדים עם מצבים רפואיים מורכבים כאלה ואחרים צריכים להשקיע כסף רב בטיפולים מסוגים שונים. זה יכול להיות טיפולים רפואיים כמו כדורים, ביקור אצל רופאים וכדומה. זה יכול להיות טיפולים נפשיים כדי לעזור להתמודד עם המצב ולקיים שגרה כמו שצריך. זה יכול להיות גם התאמות של הבית כדי להתאים אותו למצב- לדוגמה אם צריך להוסיף מעלית לבית עבור אנשים עם בעיות התניידות, מדובר בהשקעה כספית משמעותית. המדינה מעוניינת לעזור לאנשים אלה לקיים את חיי השגרה שלהם ולהרגיש טוב יותר, לכן אחת הדרכים שהם נוקטים בהן היא להוריד את תשלומי מס הכנסה ששאר האזרחים חייבים לשלם. כשאנשים חוסכים את הכסף הזה- הם יכולים להשקיע אותו ולנתב אותו בדברים אחרים.
סיבה נוספת היא שיש אנשים רבים שמתמודדים עם מחלות ועם נכויות שונות, שיוצאים ממעגל העבודה. אחת הדרכים לעודד אנשים לחזור לעבוד היא להעניק להם הקלות שונות, כמו תשלום מס על ההכנסה שלהם. חזרה למעגל העבודה לא רק עוזרת לאנשים כלכלית, אלא היא יכולה גם להעניק להם משמעות ואף לעזור להם עם ההתמודדות עם המצב שלהם. זה אינטרס גם של המדינה וגם של אנשים פרטיים שיותר אנשים יעבדו.
למי אפשר לפנות כדי לקבל עוד מידע או ייעוץ על פטור ממס הכנסה?
אפשר לפנות אל המוקדים הממשלתיים השונים שיוכלו לתת מענה, כמו הנציגים של מס הכנסה או המוסד לביטוח לאומי. אפשר ומומלץ גם לפנות לגופים חיצוניים שהמטרה שלהם היא לסייע לאנשים לממש את מלוא הזכויות שלהם במקרים של לקויות גופניות ומצבים רפואיים שונים. הם יוכלו ללוות אתכם בתהליך של קבלת הפטור ולוודא שאתם מגישים את כל המסמכים כמו שצריך, שאתם עומדים בתנאים שונים וכדומה.
קבלת הפטור – סיכום השלבים
כדי להקל עליכם, הכנו לכם מדריך מקוצר של כל השלבים כדי שתוכלו לקבלת את הפטור שלכם במהירות.
- בדיקה ראשונית האם אתם עומדים בתנאים השונים: בדקו האם אחוזי הנכות שניתנו לכם עומדים בקריטריונים, כולל תקופת זמן, סכום וכדומה.
- וועדה רפואית: הגישו בקשה לוועדה רפואית של מס הכנסה שמתבצעת אצל ביטוח לאומי.
- התייצבות לוועדה: הגיעו לוועדה עם תעודה מזהה וטופס הבקשה שלכם, והציגו את המקרה שלכם בצורה שצמודה לאמת.
- הגשת בקשת פטור ממס הכנסה: לאחר הוועדה הרפואית יש להגיש את הבקשה שכוללת את כל הטפסים, כולל פרוטוקול של הוועדה הרפואית. הגשת הבקשה היא בתשלום.
- המתינו לקבלת תשובה: זה יכול לקחת זמן מה בהתאם לעומס שקיים אצל הגופים הרלוונטיים. קבלת תשובה לוקחת בדרך כלל בין שבועיים לחודשיים.
- קבלת הפטור ובקשת החזרים: במידה וזה רלוונטי, ברגע שאתם מקבלים את האישור על הפטור כדאי להתחיל בהגשת בקשה להחזרים רטרואקטיביים כדי שתקבלו את הכסף שמגיע לכם חזרה מהמדינה.
- הארכת הפטור: אם יש לכם פטור זמני בהתאם לאחוזי נכות זמניים, תוכלו לבקש להאריך אותו באמצעות הגשת טפסים רפואיים עדכניים.
לסיכומו של דבר
אחת הדרכים של המדינה להקל על אנשים שמתמודדים עם ליקויים פיזיים, פציעות או מצבים רפואיים היא להעניק להם פטור ממס הכנסה. יש מספר תנאים שצריך לעמוד בהם כדי להיות זכאים לפטור. אם אתם עומדים בהם, עליכם להגיש את הבקשה ולהתחיל בתהליך, שבסופו תוכלו לקבל את הפטור ולא לשלם מס הכנסה.