לימפומה תסמינים
לימפומה היא מחלה סרטנית שפוגעת בעיקר בתאי מערכת הלימפה או בלימפוציטים – תאי מערכת חיסון שנמצאים בכלי הדם. ישנם מספר סוגים של לימפומות, ובהתאם לכך יכולים להיות במצבי לימפומה תסמינים שונים. חשוב להכיר את התסמינים השכיחים של לימפומה, ולדעת כיצד מטפלים במחלה הזאת וכיצד היא מאובחנת.
מהי לימפומה?
מערכת הלימפה היא מערכת שמהווה בעצמה חלק ממערכת החיסון של הגוף, והיא מחולקת לבלוטות לימפה ולכלים ונימיות לימפה. אלה כולם מייצרים תאים בשם לימפוציטים – תאים של מערכת החיסון שנכנסים למערכת הדם ומסייעים לגוף שלנו להתמודד עם זיהומים וסיכונים שונים. כאשר המערכת הזאת נפגעת כתוצאה מגידול סרטני ומתחילה לפעול ולייצר תאים לא ממוינים וללא בקרה, זהו מצב של סרטן במערכת הלימפה, שמוכר לנו יותר בתור לימפומה. במצב של לימפומה תסמינים שונים יכולים להתפתח, וחשוב להכיר אותם – אבל חשוב גם להבין שיש כמה וכמה סוגים של לימפומה, ולכל לימפומה תסמינים משלה. נכיר אותן מעט יותר לעומק. לאחר מכן, נכיר גם את הזכויות הסוציאליות להן זכאים חולי לימפומה, כמו אישור פטור ממס הכנסה או תו נכות.
סוגי לימפומה
הודג'קין
לימפומה מסוג הודג'קין היא לימפומה שכיחה שמהווה בערך עשירית מכלל המקרים החדשים של לימפומה. לימפומה מסוג הודג'קין היא לימפומה שמרוכזת בבלוטות הלימפה (קשרי לימפה) עצמן, כאשר ללימפומה תסמינים שמתרכזים באותן בלוטות גם כן. זוהי מחלה שמוכרת היטב לעולם הרפואי כיום, וגם המנגנון שמוביל לה מובן באופן מלא לחלוטין, ובהתאם לכך גם סיכויי ההחלמה ממנה כיום הם סיכויים לא רעים כלל, עם כ-90% מכלל המקרים החדשים שמגיעים לכדי ריפוי מלא.
לימפומת תאי B
זהו סוג הלימפומה השכיח ביותר, שבעצמו מחולק לרוב לתתי סוגים רבים של לימפומה, כשלכל לימפומה תסמינים שונים בהתאם לסוג תאי ה-B בהם היא פוגעת. ככלל, כ-70 אחוזים מכלל הלימפומות פוגעות בתאי B, שהם תאי דם לבנים שמטרתם יצירת נוגדנים הפועלים נגד זיהומים שונים בגוף. לימפומה של תאי B יכולה להיות לימפומה מפושטת (כ-40%), לימפומה פוליקולרית (של 2 סוגי תאים ספציפיים), לימפומה מסוג בירקיט (של סוג תאים מסוים), לימפומה של תאי מעטפת (פוגעת במעטפת בלוטות הלימפה), או לימפומה של קשרי הלימפה בקיבה. התסמינים, כמובן, שונים בהתאם לסוג הלימפומה הספציפי.
לימפומת תאי T
כ-10 אחוזים מכלל הלימפומות הן לימפומות של תאי T – תאי דם לבנים בעלי תפקיד של "חינוך" תאי מערכת חיסון אחרים להגנה מפני זיהומים. לימפומת תאי T, בניגוד לסוגים אחרים של לימפומות, מסתמנת במקרים רבים בעור – ועל כן לעתים היא גם פשוטה יותר לזיהוי. עוד תכונה ייחודית של לימפומה מסוג זה היא שמדובר בלימפומה שמתפתחת במקרים רבים בתגובה להדבקה בנגיף מסוים – וירוס תאי ה-T האנושי, שהוא תת קבוצה של נגיף ה-HIV. משום שסוג זה של נגיף אינו שכיח מאוד בישראל וקיים בעיקר ביפן, אפריקה, הקריביים ודרום אמריקה – מדובר במחלה מעט פחות שכיחה בישראל.
לימפומת תאי NK
תאי NK הם תאי "הרג טבעי" – תאי מערכת חיסון שתפקידם חיסול ממוקד של תאים מזוהמים או סרטניים בגוף. בהתאם לכך, כאשר ישנה לימפומה שפוגעת בהם באופן ספציפי, הפגיעה העיקרית תהיה פגיעה חיסונית. מדובר בסוג נדיר מאוד של לימפומה, כשלעתים ללימפומה תסמינים לא ספציפיים שמקשים על הזיהוי והאיתור שלה.
לימפומה תסמינים
כאמור, לכל לימפומה תסמינים שיכולים להיות שונים מאוד אלה מאלה, בהתאם לסוג הלימפומה ולשלב שבו מתגלה המחלה. ניתן למנות כמה מהתסמינים השכיחים יותר בכדי לנסות להבין מה מקשר בין סוגי הלימפומה השונים, ומהם התסמינים שצריכים להדליק לנו "נורה אדומה":
- הגדלת בלוטות לימפה: הסימפטום הקלאסי ללימפומה מסוג הודג'קין הוא הגדלה של קשרי לימפה, שמוכרים לנו יותר בתור בלוטות לימפה. ההגדלה הזאת תהיה מורגשת בבלוטות גדולות ושטחיות כמו אלה הממוקמות בצוואר, בבית השחי ובמפשעה – אם כי החלוקה לעתים תהיה בין בלוטות שממוקמות מעל לסרעפת לכאלה שממוקמות תחתיה.
- חום ואיבוד משקל: שני תסמינים שיכולים להתפתח בכל סוג של לימפומה הם חום ואיבוד משקל, במיוחד ככל שהמחלה מתקדמת. הדבר נכון הן לגבי לימפומה מסוג הודג'קין, כאשר הם מלווים בהגדלה של קשרי לימפה מורגשים, והן כאשר מדובר בלימפומה מסוג שאינו הודג'קין, לעתים אפילו כתסמינים בודדים.
- חולשה חיסונית: תאי מערכת הלימפה הם ככלל תאים בעלי תפקיד במערכת החיסון ובתגובה החיסונית של הגוף שלנו למזהמים שונים. בהתאם לכך, במקרים רבים יווצרו במצבים של לימפומה תסמינים שפוגעים באופן ספציפי במערכת החיסון, כשנרגיש שאנחנו לא מגיבים באותה צורה יעילה לזיהומים פשוטים כמו צינון. כאמור, ישנם גם מצבי לימפומה שנגרמים כתוצאה מזיהומים ספציפיים (ונדירים בישראל).
איך מטפלים בלימפומה?
טיפול בלימפומה תלוי מאוד בסוג הלימפומה שבה מאבחנים את המטופל, אך ככלל קווי הטיפול העיקריים הם טיפול תרופתי וטיפול רדיותרפי (בקרינה). כימותרפיה היא הטיפול התרופתי השכיח ביותר במצבי לימפומה, כאשר כמובן שגם לטיפול הזה בפני עצמו יכולות להיות תופעות לוואי לא פשוטות כלל וכלל.
בלימפומות של תאי B ישנם גם טיפולים ביולוגיים שכיחים מאוד באמצעות תרופה בשם מבתרה, שפוגעת ישירות בתאי B ופוסחת על תאי מערכת חיסון אחרים, וכך מצמצמת משמעותית את תופעות הלוואי והפגיעה הכללית במטופל. במקרים מסוימים יומלץ גם על טיפול כירורגי שיכלול הוצאה של קשרי לימפה נגועים.
אובחנתם עם לימפומה? חשוב שתמצו את זכויותיכם
כאמור, יש למצבים של לימפומה תסמינים רבים בהתאם לסוג הלימפומה, וגם לטיפול יכולות להיות השלכות משמעותיות על בריאות המטופל לאורך זמן. לכן, חשוב שכל חולה לימפומה ידע למצות את זכויותיו עד תום, ולקבל כל קצבה וזכות סוציאלית שהוא ראוי לה על פי האבחנה שלו – מקצבת נכות ועד פטור ממס הכנסה.
לא תמיד קל לעשות את זה לבד בשגרה של טיפולים ואשפוזים, ולכן לא פעם צריך להיעזר בחברות מקצועיות בתחום כמו חברת בשביל הזכויות – אבל העיקר הוא שתקבלו את מה שמגיע לכם אם חליתם במחלה הלא פשוטה הזאת.