סרטן
מחלת הסרטן היא ככל הנראה המחלה המוכרת והמדוברת ביותר של העולם המודרני, כשהיא גובה את חייהם של מיליוני אנשים ברחבי העולם מדי שנה.
עם זאת, מחלת הסרטן של ימינו היא לא מה שהייתה פעם – מבחינת הטיפולים הזמינים עבורה, מבחינת ההבנה שלנו את המנגנון שלה, ומבחינת הזכויות שהחולים בה יכולים לקבל כשהם מאובחנים. ננסה לסקור את הנושא בצורה מקיפה.
קודם כל – מהי מחלת הסרטן?
מחלת הסרטן היא ככל הנראה המחלה המדוברת של העולם המודרני, וככל שתוחלת החיים ואיכות החיים של האדם בסביבה שלנו גדלות – כך גם כמות חולי הסרטן שאליהם אנחנו נחשפים. הסיבה לכך היא שסרטן היא מחלה פרוגרסיבית – כלומר, מחלה שמתקדמת ומחריפה עם הזמן, וככל שאנחנו חיים יותר כך גם גדל הסיכוי שנחלה בה בשלב מסוים.
ברמת ההגדרה היבשה, סרטן הוא שם כללי (מאוד) לכל מחלה שכוללת התרבות והתחלקות של תאי הגוף במערכת מסוימת ללא כל בקרה. כך נוצר במקרים רבים מה שקרוי גידול – וההשלכות של גידול או של מחלה סרטנית לא גידולית יהיו לרוב קטלניות ללא טיפול מתאים.
בנוסף, בכל אבחנה חדשה בסרטן חשוב למצות את זכויות המטופל עד תום, מקצבאות ועד פטור ממס הכנסה – וגם בכך ניגע בהרחבה.
איך מתפתח סרטן?
מבחינת מנגנון, חשוב להבין כיצד עובדים תאים בגוף בשביל להבין איך מתפתח סרטן. במצב בריא, בכל איבר בגוף באשר הוא, מתקיים תהליך בשם מיטוזה – תא מקבל אות להתחיל בתהליך התחלקות, והוא עובר תהליך של מוות תאי (אפופטוזיס) שבו הוא יוצר תאים חדשים שמחליפים אותו.
זהו תהליך מבוקר, שמתרחש כאשר הגוף צריך שהוא יתרחש – וסרטן הוא המצב בו הבקרה הזאת יוצאת מכלל שליטה. במצב של סרטן, תאים מתחלקים ומתרבים ללא כל בקרה, ונוצר בסופו של דבר גידול שיכול גם להתפשט למקומות נוספים בגוף. אותו גידול מונע מהאיבר בו הוא מתפתח לבצע את תפקידו, מוביל לסימפטומים כמו כאבים ודימום, ובסופו של דבר גם פוגע באיברים אחרים ובגוף כולו.
מה גורם לסרטן?
אין גורם אחד לסרטן, וישנם גם לא מעט מקרים (אולי אפילו רובם) בהם סרטן מתפתח באופן אקראי אצל מטופלים ללא כל גורם סיכון מקדים או חשיפה מזיקה. עם זאת, בהחלט ישנם גורמים שמעלים את הסיכון להתפתחות מחלה נאופלסטית (סרטנית) אצל מטופלים שונים, וביניהם ניתן למנות:
- חשיפה לחומרים מזיקים – לרבות עישון, כימיקלים, פיח, תרופות וסמים מסוימים ועוד.
- חשיפה לקרינה מזיקה – קרינות רדיואקטיביות, קרינת UV בלתי מסוננת ועוד.
- חשיפה לזיהום אוויר – אזורים מזוהמים במיוחד נמצאו כאזורים בהם אנשים נוטים לחלות יותר בסוגי סרטן שונים.
- הזדקנות – ככל שהגוף מזדקן, כך מערכות הבקרה ההורמונליות שבו עובדות פחות טוב. כך יכולים להיווצר סוגי סרטן שונים, בעיקר כאלה הקשורים לתהליכים הורמונליים (ערמונית למשל).
- גנטיקה – סוגי סרטן מסוימים (שד, שחלה) הם בעלי קשר הדוק לגורמים גנטיים ומשפחתיים, ואפילו ישנם גנים ספציפיים שנמצאו כקשורים להיארעות גבוהה של סרטן באותה משפחה.
- זיהומים – זיהומים כמו נגיף הפפילומה יכולים להתפתח לכדי סוגי סרטן ספציפיים (סרטן צוואר הרחם, למשל).
סוגים שונים של סרטן
כפי שבטח הבנתם, אי אפשר לקטלג את מחלת הסרטן כמחלה אחת בלבד, ולמעשה ישנם סוגים רבים מאוד של סרטן שלעתים גם מאובחנים ומטופלים בצורות אחרות לחלוטין. סוגי הסרטן מקוטלגים לרוב לפי האיבר או המערכת בהם הם פוגעים, אם כי גם באותם איברים או מערכות ייתכנו סוגי סרטן שונים באופן מהותי זה מזה. כך למשל במערכת הדם – ישנו הבדל מהותי בין לוקמיה (שבעצמה מחולקת ל-4 סוגים עיקריים ועשרות תתי סוגים), לימפומה (שמחולקת ל-2 סוגים עיקריים ותתי סוגים רבים) ומיאלומה. לכן, האבחנה המדויקת של סרטן והסיווג המדויק שלו פתולוגית הם חיוניים בכל אבחנה חדשה, ולרוב האבחנה תיעשה באמצעות שיטות שונות של ביופסיה ובדיקות מעבדה.
איך מטפלים בסרטן?
טיפולים בסרטן הם מגוונים כמעט כמו סוגי הסרטנים עצמם. סרטן הדם לא מטופל כמו סרטן המעי הגס, ושניהם מטופלים שונה מאוד מסרטן הערמונית. עם זאת, כדאי להבין מהם סוגי הטיפולים השכיחים ביותר במחלת הסרטן כיום, ובהתאם לכך לדעת מה מצפה לכם אם אתם מאובחנים ומתחילים טיפול. ניתן לחלק את הטיפולים ל-5 קטגוריות עיקריות: כימותרפיה, רדיותרפיה (הקרנות), טיפולים כירורגיים, אימונותרפיה (טיפולים ביולוגיים) וטיפולים אחרים.
כימותרפיה
כימותרפיה היא גם היום השיטה היעילה ביותר לטיפול במרבית סוגי הסרטן. תרופות כימותרפיות הן תרופות שפוגעות במבנה התאים בגוף, בין אם הם סרטניים ובין אם לא. מהסיבה הזו בדיוק תופעות הלוואי של טיפול כימותרפי הן משמעותיות וידועות לשמצה. עם זאת, באמצעות כימותרפיה ניתן להחליש עד לחסל לחלוטין את התאים הסרטניים בגוף, בין אם כטיפול מרכזי ובין אם כהכנה לטיפול אחר כמו ניתוח או הקרנה.
הקרנות
רדיותרפיה, או הקרנות, היא טיפול שבו מכווינים קרינה ממוקדת ועוצמתית לגידול הסרטני בגוף המטופל, וכך לפגוע במבנה התאים הסרטניים ולאפשר חיסול ופינוי שלהם. זהו טיפול יעיל מאוד בגידולים בהם הוא מתאים, שמאפשר למטופלים להחלים מסרטן ולשפר איכות חיים בלי ניתוחים וטיפולים פולשניים.
ניתוח
במידה וניתן לבצע ניתוח להסרת הגידול הסרטני – זוהי האפשרות העדיפה במרבית המקרים, שנותנת את הסיכוי הטוב ביותר להחלים ממחלת הסרטן לחלוטין. הרעיון בביצוע ניתוח הוא פשוט מאוד – להוציא את הגידול במלואו ולאפשר למטופל לחיות בלעדיו. במרבית המקרים לפני ואחרי הניתוח יערך טיפול תרופתי משלים. חשוב לציין שניתוח הוא אמצעי בעל יעילות גבוהה רק בסוגי סרטן עם גידולים ממוקמים, שלא שלחו גרורות כלל.
טיפול ביולוגי
טיפול ביולוגי הוא המילה האחרונה בתחום הטיפול בסרטן, כשהוא מציע אפשרות של טיפול מותאם אישית למבנה הגנטי של המטופל, עם היעילות הגבוהה ביותר בטיפול בסרטן בלי הרבה מתופעות הלוואי. הטיפול נערך לאחר ביצוע ביופסיה מקיפה של הגידול, עם איתור של מאפיינים כמו הקולטנים הביולוגיים הספציפיים שמבוטאים על התאים הסרטניים. לאחר מכן ניתנת תרופה שמוכוונת ספציפית לאותם הקולטנים והתאים – שפוגעת בהם באופן ממוקד, בלי לפגוע בהרבה מהתאים האחרים בגוף.
אפשרויות נוספות
קיימות אפשרויות טיפול נוספות בהתאם לסוג הסרטן והטיפול שמקבלים עבורו. כך למשל בסרטן צוואר הרחם שנגרם עקב נגיף הפפילומה, הטיפול יהיה טיפול אנטי-ויראלי בפפילומה. ישנם טיפולים שמונעים היווצרות כלי דם חדשים בגידול, טיפולים חדשים שעושים שימוש בנגיף ה-HIV לטיפול בסוגי סרטן מסוימים, וכמובן שגם כל תחום הטיפולים הטבעיים והתזונתיים בסרטן – שאינם מומלצים כקו טיפול ראשון אך יתכן ויכולים לסייע בהשלמת הטיפול.
פיצוי חד פעמי לחולי סרטן
חולי סרטן לרוב בתקופה הראשונה יתעסקו במחלה שלהם ולכן במדיה את תבעית הזכויות יתחילו לאחר מספר חודשים ברוב מוחלט של המקרים יצתבר סכום לא מבוטל של כסף שיתנן לתבוע בפעימה אחת ולקבל פיצוי חד פעמי לחולי סרטן על השלחות המחלה,
בין אם מדובר בפיצוי על הפגיעה מהמחלה ובין אם מדובר על שיפוי של הפסדים פיצוי חד פעמי לחולי סרטן יכול להגיע למאות אלפי שקלים בנוסף לסכום המתקבל לאחר קבלת הפטור ממס הכנסה וסכומי הפיצוי מחברות הביטוח.
חשוב לדעת כיצד למצות זכויות לחולי סרטן
מחלת סרטן חדשה היא לא עניין של מה בכך, וצריך לדעת איך להתמודד איתה ועם הטיפולים הכרוכים בה.
לעתים, הטיפולים עצמם יהיו הגורם המחליש המשמעותי לאחר האבחנה, וידרשו שינוי משמעותי של אורח החיים בשל היחלשות מערכת החיסון. בכל מקרה, כל חולה סרטן צריך לדעת מה מגיע לו מבחינת זכויות סוציאליות – נכות, קצבאות, פטור ממס הכנסה, הקלות, תמיכה, ייעוץ, שיקום ועוד.
לפעמים, בין כל הסידורים של תחילת הטיפול וסידור החיים סביב האבחנה החדשה, לא מצליחים להתעסק כמו שצריך בכל מה שקשור למיצוי הזכויות של חולה הסרטן.
במצבים כאלה כדאי לפנות לשירות מקצועי שידע לעשות זאת עבורכם, ודוגמה טובה לכך היא חברת בשביל הזכויות.