סרטן הלבלב תסמינים
סרטן הלבלב הוא אולי סוג הסרטן הקשה והקטלני ביותר שקיים בשכיחות גבוהה באוכלוסייה. בניגוד למחלות סרטניות אחרות, אמצעי הטיפול הקיימים כיום בסרטן הלבלב הם עדיין מוגבלים יחסית, ולא תמיד יתאימו למרבית המטופלים. משום כך, חשוב מאוד להכיר בהקשר של סרטן הלבלב תסמינים נפוצים, ולדעת מתי צריך לפנות לרופא ולנסות ולאתר את המחלה בשלב מוקדם. לשם כך, ננסה לרכז את כלל התסמינים כאן, כמו גם את מה שחשוב לדעת על המחלה.
סקירה כללית של סרטן הלבלב
תחום רפואת הסרטן (אונקולוגיה) הוא אולי התחום הרפואי המתקדם ביותר של המאה ה-21, ונדמה כאילו מדי שבוע אנחנו שומעים על טיפול חדש שנכנס לשימוש ושמציע תקווה לריפוי במחלות שנחשבו, עד לפני לא הרבה זמן, לחשוכות מרפא. בתוך כל ההתפתחויות האלה נמצאת המחלה הסרטנית שנחשבת, גם כיום, לאחת המחלות הקשות והמורכבות ביותר שניתן לאבחן, והיא כמובן סרטן הלבלב.
הלבלב הוא איבר אקסוקריני (מעכל) ואנדוקריני (מפריש) בעל תפקידים שונים במערכת העיכול, במשק הסוכר בגוף ובמערכות נוספות, וגידול סרטני בו הוא מצב מורכב שיכול להידרדר במהירות ולהגיע למצב קשה מאוד לטיפול. מרבית גידולי הלבלב הם גידולים אקסוקריניים, בתאי הצינור של הלבלב המתחברים לתריסריון ודרכו למערכת העיכול. בגלל כל זה, בהקשר של סרטן הלבלב תסמינים שכיחים הם דבר שחשוב להכיר – שכן הסיכוי להצליח לטפל במחלה באופן יעיל יחסית תלוי מאוד בגילוי המוקדם והאבחון שלה.
במצב מורכב כמו סרטן הלבלב חשוב גם להכיר היטב את כלל הזכויות הסוציאליות להן זכאי המטופל – בין אם מדובר בתו נכה, פטור ממס הכנסה או קצבאות סיעודיות שונות.
כיצד מאבחנים את סרטן הלבלב?
באבחון של סרטן הלבלב תסמינים יהיו לעתים פחות משמעותיים, משום שהתסמינים של סרטן הלבלב לא תמיד ספציפיים לסרטן הלבלב (עוד על זה בהמשך).
מה שחשוב יותר במצב שבו כבר מנסים לאבחן במחלה הוא בדיקות הדמיה – אולטרסאונד בטני, אולטרסאונד אנדוסקופי שבו המתמר מוכנס דרך הפה עד לתריסריון, בדיקות כמו CT ו-MRI להדמיה מדויקת יותר של אזור הגידול, וכן בדיקת PET-CT לאיתור גרורות אם ישנן. מלבד זאת יתכן גם שיתבצעו בדיקות אנדוסקופיות לאבחון המחלה וללקיחת ביופסיה, ביניהן בדיקת ERCP או MRCP.
בשלבים הראשוניים של האבחון יתכן גם שיעשה שימוש בבדיקות דם בשביל להבין מה מצב המטופל הכללי ולחפש סמנים סרטניים, שהם אמנם אינם ספציפיים לסרטן הלבלב אך יכולים לחזק את האבחנה.
סרטן הלבלב תסמינים שכיחים
אם קיים חשד להתפתחות סרטן הלבלב תסמינים שכיחים הם משהו שכדאי מאוד להכיר, שכן הגילוי המוקדם וההגעה לרופא עבור הפניה למומחה רלוונטי הם חשובים ביותר. ניגע בתסמינים השכיחים של המחלה מעט יותר בהרחבה:
ירידה משמעותית במשקל
כמו עם מחלות סרטניות רבות אחרות, גם במקרים של סרטן הלבלב תסמינים יופיעו לעתים בתצורה של ירידה במשקל.
התהליך הסרטני הוא תהליך שגוזל אנרגיה מהגוף, ואותה אנרגיה לא מנוצלת לבניית תאי שומן או שריר, כך שבנטו יכולה להיות ירידה משמעותית במשקל. כל ירידה של אחוז ניכר ממשקל הגוף תוך זמן קצר, על אחת כמה וכמה כשזו אינה מכוונת במסגרת משטר דיאטטי מסוים, צריכה להעלות חשד משמעותי לתהליך סרטני.
כאב אופייני
הכאב האופייני לסרטן הלבלב, ולמחלות לבלב באופן כללי, הוא כאב שמתואר ככאב חגורתי – כאב בחלקה העליון של הבטן, שהולך והופך משמעותי ומתפשט בצורה של חגורה גם לגב.
הכאב יכול להיות קבוע, אך במרבית המקרים הוא יופיע ויחלוף לסירוגין לאורך תקופה לפני שיהפוך קבוע. עוד מאפיין של סרטן הלבלב הוא שהכאב יהיה קל יותר כאשר המטופל יושב או רוכן קדימה, אך בשכיבה הוא יהיה חמור בהרבה.
צהבת
צהבת היא תופעה שנגרמת בשל הצטברות של בילירובין, כלומר מצב בו מיצי המרה שאמורים להתפנות דרך מערכת העיכול לא מתפנים ונותנים גוון צהבהב לרקמות שונות בגוף – בעיקר לחמיות העיניים והעור, ספציפית באזור הציפורניים. עם הצהבת יגיעו בדרך כלל גם תחושת גרד וחוסר נוחות, ולעתים גם שינויים בצבע הצואה והשתן.
במקרים של סרטן הלבלב תסמינים יכללו צהבת בעיקר כאשר הגידול הוא בראש הלבלב, והוא מוביל לחסימה של דרכי המרה.
תסמינים נוספים
ישנם תסמינים נוספים אפשריים לסרטן הלבלב, שאינם ספציפיים למחלה זו באופן נקודתי אך בהחלט יכולים להתאים לתמונה של סרטן הלבלב כשהם מופיעים עם תסמינים אחרים ואופייניים יותר. ביניהם ניתן למנות דוגמאות כמו תחושת נפיחות (בעיקר אחרי האוכל), בחילה, אובדן של התיאבון, עייפות, שינויים במצבי הרוח ועוד.
תסמינים לא ספציפיים – אתגר אבחנתי
סרטן הלבלב מהווה אתגר משמעותי לעולם הרפואה, לא רק משום שמדובר במחלה שהטיפולים בה הם מוגבלים יחסית, אלא גם ובעיקר בגלל שהגילוי שלה הוא מורכב והתסמינים שלה מופיעים בדרך כלל רק בשלב מאוחר יחסית של המחלה, כשאפשרויות הטיפול הן מוגבלות יותר.
זאת ועוד – במצבי סרטן הלבלב תסמינים אופייניים כמו צהבת, ירידה במשקל או כאב בצורה חגורה הם למעשה לא ספציפיים בהכרח לסרטן הלבלב, ויכולים להופיע גם בדלקות לבלב ובמחלות כבד וכיס מרה.
עוד אתגר הוא שכיום אין בדיקת סקירה שמעידה על שלב מוקדם של סרטן הלבלב ושנמצאה כבעלת יעילות משמעותית. כל הנסיבות האלה יחד יוצרות אתגר אבחנתי, שמוביל לכך שסיכויי ההחלמה המלאה מהמחלה הם למרבה הצער עדיין לא גבוהים.
מה קורה לאחר האבחון?
אחרי אבחון בסרטן המעי הגס, המטופל נכנס לתהליך ארוך ומורכב של טיפולים כימותרפיים, הקרנות ובמקרים רבים גם ניתוחים בהם מנסים להוציא את הנגעים הסרטניים.
תהליך זה יכלול תמיד גם יציאה מתפקוד באופן זמני לפחות, וצורך בזכויות סוציאליות שלהן זכאים מרגע האבחנה. מיצוי של זכויות כאלה, בין אם פטור ממס הכנסה ובין אם שירותים סיעודיים, יכול להיות אתגר משמעותי בפני עצמו, במיוחד כשמתמודדים עם מחלה קשה כל כך ועם הטיפולים המורכבים בה.
לכן,
בהחלט ניתן לשקול פנייה לשירות מקצועי בתחום כמו זה של חברת בשביל הזכויות – שירות שיסייע לכם לקבל קצבת נכות, פטור ממס הכנסה וכל זכות סוציאלית אחרת שרלוונטית למצב שלכם, ויאפשר לכם להתעסק בטיפול ובהבראה.