סרטן צוואר הרחם – זכויות רפואיות לחולי סרטן פטור ממס הכנסה וקצבת נכות כללית
סרטן צוואר הרחם הוא אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בקרב נשים, אך גם אחד מסוגי הסרטן בהם ניתן לטפל בצורה יעילה יותר כיום, ואפילו למנוע תחלואה בו לחלוטין באמצעות חיסון.
ממה נגרם סרטן צוואר הרחם, כיצד מטפלים בו ומונעים אותו, וכיצד מאבחנים אותו? כל התשובות החשובות מרוכזות ממש כאן.
סרטן צוואר הרחם – על המחלה
סרטן צוואר הרחם הוא סרטן שמרוכז, כשמו כן הוא, בצוואר הרחם ולמטה ממנו, עד הנרתיק. זוהי אחת ממחלות הסרטן הנפוצות ביותר בציבור ככלל, משום שמדובר בסרטן הרביעי בשכיחותו בקרב נשים, בדגש על נשים בוגרות.
ברוב המוחלט של מקרי סרטן צוואר הרחם, מדובר במחלה ייחודית שנגרמת במנגנון שונה מזה של מחלות סרטן אחרות, וניגע בגורמים למחלה זו בהמשך.
בתור התחלה, חשוב להבין כי מדובר במחלה שכיחה שכל אישה בגיל הפוריות צריכה לבצע בדיקות סקירה קבועות לאיתור שלה, שכן ההבדל בין אבחנה בשלב מוקדם וטרום-סרטני לאבחנה מאוחרת כשכבר התפתחה מחלה סרטנית פעילה יכול להיות הבדל של חיים ומוות.
מלבד האבחנה עצמה, ישנה גם סוגיה של זכויות סוציאליות לחולות סרטן צוואר הרחם – זכויות כמו פטור ממס הכנסה, קצבת נכות כללית, נכות ועוד.
ממה נגרם סרטן צוואר הרחם?
כאמור, סרטן צוואר הרחם נחשב למחלה סרטנית ייחודית מתוך כלל המחלות הסרטניות, ובכדי להבין את הייחוד הזה כדאי להבין איך עובד סרטן.
סרטן, ככלל, נגרם לרוב כאשר מספר תאים מתחילים בתהליך לא מבוקר של התרבות והשתכפלות, ללא מנגנון מוות תאי מבוקר. כך נוצר מצב של תהליך תופס מקום, שפוגע תחילה בפעילות האיבר החולה ולאחר מכן גם בפעילות של מערכות נוספות בגוף.
סרטן צוואר הרחם הוא ייחודי בכך שהוא לא נגרם מפעילות של תא אקראי וסרטני בגוף, אלא בתגובה להידבקות במחלה מזהמת. ספציפית, נגיף הפפילומה, או בלועזית HPV (Human Papilloma Virus), הוא הנגיף שהדבקה בו יכולה להוביל להתפתחות של סרטן בצוואר הרחם. לנגיף ה-HPV יש מספר זנים, והזנים הנפוצים המסומנים במספרים 16, 18, 31, 33 ו-45 הם הסרטניים.
נגיף הפפילומה הוא נגיף שעובר במגע מיני, ולכן בקבוצת הסיכון להדבקה במחלה זו נמצאת כל אישה שהחלה לקיים יחסי מין, וכן משתמשות בסמים בהזרקה ועובדות מערכת בריאות שעשויות לבוא במגע עם דם נגוע.
מהם הסימפטומים של הסרטן הזה?
אחת הבעיות המרכזיות של גילוי מוקדם בסרטן צוואר הרחם היא שמדובר במחלה שהסימפטומים שלה עשויים להיות בלתי מורגשים עד שמדובר כבר במחלה סרטנית מתקדמת.
זו הסיבה שגם ממליצים על בדיקות סקר תקופתיות לאיתור נגעים טרום-סרטניים, שכן בשלב שבו מופיעים סימפטומים משמעותיים הטיפול עשוי להיות מורכב וקשה יותר.
בשלב זה, התסמין השכיח ביותר יהיה דימום נרתיקי משמעותי וחריג, ללא קשר למחזור החודשי ולעתים לאחר קיום יחסי מין.
מלבד זאת תיתכן גם הפרשה נרתיקית חריגה וכאבים באזור האגן והמפשעה. למרבה הצער, אלה הם לא תסמינים ספציפיים, ומצבים גינקולוגיים רבים מתאפיינים באותם התסמינים בדיוק – ולכן בדיקות האבחנה והסקר הן חשובות ביותר.
איך מאבחנים?
בהקשר של סרטן צוואר הרחם, הבדיקה החשובה ביותר שכל אישה צריכה להכיר היא בדיקת פאפ, או בשמה האחר משטח צוואר רחם. בדיקה זו היא בדיקה שגרתית שכל אישה צריכה לעבור אצל רופא/ת הנשים באופן שגרתי, כשההמלצה היא לבצע את הבדיקה כל שלוש שנים בטווח הגילים 24-55, וכל חמש שנים עד גיל 65.
הבדיקה כוללת איסוף עדין של תאים מאזור הנרתיק באמצעות מברשת דקה וייעודית, והתאים נשלחים למעבדה בהם מחפשים בהם עדויות לנגיף הפפילומה ולנגעים טרום-סרטניים. הבדיקה היא לא בדיקה מאוד מדויקת, ולעתים היא
מניבה תוצאות חיוביות כוזבות, ולכן כל תשובה חיובית בבדיקת פאפ מחייבת הפניה מיידית לבדיקת נוגדנים ולביצוע ביופסיה, באמצעותם ניתן לאבחן בצורה מדויקת יותר את הימצאות המחלה ואת השלב שלה אם היא קיימת.
מניעת סרטן צוואר הרחם
ברפואה ככלל, ובמקרים של סרטן צוואר הרחם בכלל, הטיפול הטוב ביותר שאפשר להציע למחלה הוא מניעה שלה. במקרה של סרטן בצוואר הרחם זה נכון פי כמה וכמה, מאחר ומדובר במחלה שבהחלט ניתן למנוע הדבקה בה כשהיא נובעת מנגיף הפפילומה – ובמעל 99 אחוזים ממקרי הסרטן היא אכן נובעת מנגיף זה. לכן, ההמלצה לכל אישה פעילה מינית (ואחרת) היא לקבל חיסון נגד נגיף הפפילומה. את החיסון יכולים לקבל גברים (שאמנם לא יכולים לחלות בצוואר הרחם אבל יכולים להעביר את המחלה לפרטנריות מיניות) ונשים בטווח הגילים 9-26, וגם בגיל מבוגר יותר אם נמצאים בקבוצת סיכון ספציפית. החיסון מגן מהדבקה ב-9 זנים של נגיף ה-HPV, לרבות אלה הסרטניים.
טיפול בסרטן צוואר הרחם
הטיפול במחלה סרטנית בצוואר הרחם תלוי מאוד בשלב שבו מאתרים את המחלה הזאת. גילוי מוקדם בשלב טרום-סרטני הוא יחסית פשוט, והוא כולל הסרה של האזור בו קיימים הנגעים האלה וטיפול מונע בנגיף הפפילומה, שימנע חזרה עתידית של הנגעים הסרטניים. ההסרה מתבצעת באמצעות הקפאה, צריבה בלייזר או באמצעות ניתוח כריתה המכונה קוניזציה, בו מוציאים קטע בצורת חרוט הכולל את הנגעים הסרטניים. בגילוי כזה סיכויי ההחלמה המלאה ללא כל חזרה של הסרטן הם מעל ל-95 אחוזים.
אם המחלה מתגלה בשלב מאוחר יותר וסרטני בפועל, הטיפול הוא מורכב הרבה יותר וכך גם סיכויי ההצלחה שלו פוחתים. במצבים אלה צריך לבצע הסרה של הנגעים, בשילוב של טיפול כימותרפי ו/או בהקרנות, וכן ניסיון איתור של גרורות ושל נזקים שלהם הסרטן כבר גרם עד כה.
דברים שחשוב לדעת
סרטן צוואר הרחם הוא מחלה ברת טיפול, אבל הטיפול הזה יכול לדרוש לא מעט ולהוביל לצרכים ייחודיים של החולות במחלה.
משום כך, חולות בסרטן צוואר הרחם זכאיות למגוון זכויות סוציאליות, שהן צריכות למצות עד תום בכדי להתמודד עם המחלה ועם החיים סביבה בצורה הטובה ביותר.
מקצבת נכות ועד פטור ממס הכנסה – היכולת לקבל את הזכויות האלה מקלה מאוד על ההתמודדות המורכבת של סרטן צוואר הרחם. אם מתקשים לעשות זאת, ניתן לפנות לשירות מקצועי בתחום כמו חברת בשביל הזכויות – אבל העיקר הוא שתטפלו בעצמכן ושתקבלו את מה שמגיע לכן,
כי פטור ממס הכנסה הוא הרבה פחות דחוף מהטיפול בעצמכן ובמחלה שלכן.