רמת סוכר בדם – מימוש זכויות רפואיות לחולי סוכרת עם חברת בשביל הזכויות
בדיקות דם נמנות על סוגי הבדיקות החשובות ביותר ברפואה המערבית כיום. בדיקות דם נעשות גם לצרכי אבחון של מחלה ספציפית כמו סוכרת וגם במסגרת בדיקות שגרתיות שונות.
בדיקות דם נועדו בכדי למצוא חריגות שונות במדדים שונים בדם כמו כולסטרול, נתרן ושומן. בכתבה שלפנינו נדון על רמת הסוכר בדם ועל הבדיקות הבוחנות אותה.
מהי בדיקת רמת סוכר בדם ולמה היא משמשת?
בדיקת סוכר בדם היא בדיקה שמגלה את כמות הגלוקוז בדציליטר דם. בדיקה זאת נועדה בדרך כלל בכדי לאתר מקרים של סוכרת ושל טרום סוכרת, אך גם למקרים אחרים.
כיום קיימים 3 סוגי בדיקות סוכר בדם – בדיקה של סוכר בדם שעתיים לאחר העמסת סוכר, בדיקת סוכר בדם לאחר צום של שמונה שעות, ובדיקה של ההמוגלובין המסוכרר.
המוגלובין הוא סוג של חלבון ובדיקה שלו יכולה להעיד גם על מצב הסוכר בדם בחודשים שקדמו לבדיקה. בדיקות הסוכר נערכות על ידי לקיחת דמים מהמטופל מווריד פריפריאלי.
מתי מבצעים בדיקת רמת סוכר בדם לאבחון סוכרת?
בדיקות סוכר בדם נעשות בדרך כלל בשני מקרים עיקריים. המקרה הראשון הוא בדיקות שגרתיות שיש לעבור כל תקופת זמן מסוימת. לדוגמא, אנשים שמדד ה-BMI, כלומר היחס בין הגובה והמשקל שלהם, גבוה מ-25, צריכים לבצע בדיקת סוכר בדם אחת לכל שלוש שנים לפחות לפי המלצת משרד הבריאות.
במקרים אחרים, הרופא המטפל ישלח את המטופל לבדיקות דם מכיוון שעלה אצלו חשד שהמטופל סובל ממחלת סוכרת או מחלה אחרת. חשד למחלה מתעורר אצל הרופא במקרים שקיימים תסמיני המחלה בתוספת גורמי סיכון נוספים.
מהם ההשפעות של רמת סוכר גבוהה בדם על כלי הדם?
מחלת הסוכרת גורמת לכך שכמות הגלוקוז בדם החולה היא גבוהה במיוחד. הגלוקוז שנשאר בכלי הדם השונים גורם לנזקים שונים לכלי דם אלה.
הנזקים הללו יכולים לבוא לידי ביטוי במערכות שונות בגוף האדם כמו העור, העיניים, הכליות והגפיים. בנוסף לכך, נזק עיצבי גם הוא תופעת לוואי נפוצה לחולים במחלה זאת. במקרה של נזקים קשים לחולה, ניתן לקבל תמיכה ממשלתית כמו פטור ממס הכנסה או הקלות אחרות.
איך מאזנים את רמת הסוכר בדם?
אפשר לאזן את רמת הסוכר בדם באמצעים שונים. יש חולים שמטופלים באינסולין בלבד ויש חולים שיש צורך לטפל בהם במגוון אחר ורחב של תרופות אחרות. בנוסף לכך במקרים מסוימים של סוכרת, ניתן לאזן את רמת הסוכר בדם באמצעות שינוי הרגלי חיים.
קבלת אחוזי נכות לחולי סוכרת
כאמור, מחלת הסוכרת עלולה לגרום לנזקים שונים וחמורים לגוף החולה. במקרים בהם הפגיעה היא תפקודית וחמורה, עולה צורך לקבל תמיכה מהמדינה. בכדי לעשות זאת יש לפנות לביטוח לאומי ולבקש לקבל הכרה במחלה.
בין התמיכות השונות שניתנות לחולי סוכרת ניתן למנות: פטור ממס הכנסה, קבלת תו נכה ואפילו קבלת קצבת נכות במקרים מסוימים.